Фотосезон добігає кінця: на лавандових полях розпочинається збір урожаю

10 липня 2022, 07:05 2051

Джерело фото: Андрій Шостак

Необов’язково їхати до Провансу, щоб побачити квітучі лавандові поля, або висаджувати тисячі рослин, щоб створити атмосферу романтичної Франції. На Дніпропетровщині сім'я Ємельянцевих крок за кроком будує свій сад з 2011 року.

«Я дуже люблю лаванду. Вона поєднує в собі простоту і вишуканість, колір і аромат, тендітність і стійкість. Перші кущики ароматних квітів садили поряд із будинком. Шукали ті, які б підійшли до нашого клімату, нашої землі. Сорти Манстед, Хідкот, Платінум Ніко — найбільше відповідають моїм уподобанням», — розповіла AgroPortal.ua власниця лавандової галявини Тетяна Ємельянцева.

Мрія про поле лаванди була обмежена реаліями сьогодення — великі обсяги потребують великої уваги і чимало часу. Але мрія  повинна здійснитися. Так вирішив чоловік Тетяни Олександр і в 2015 році розбив на тому місці, де ще вчора була городина, ділянку на 300 кущів лаванди. Згодом вона розширилась ще на 300 кущів. 

«Ми свідомо скоротили норми висадки саджанців, через що догляд за ними потребує більше часу, але художній ефект виправдовує ці незручності», — говорить Тетяна.

За її словами, всі  роботи вони виконують власними силами: доглядають за квітами, прополюють бур'яни, роблять обрізку, впорядковують територію всього саду. Разом із чоловіком, а він скульптор по металу, облаштували оригінальні локації для фотографій.

Період цвітіння лаванди розпочинається десь із середини червня і триває 3-4 тижні. Тож за гарними світлинами звідусіль їдуть відвідувачі. Але їх приваблюють не тільки фотосесії. 

«Пестрый сад» — саме так називається маєток сім’ї Ємельянцевих — це ще й територія для майстер-класів: інструктори з йоги привозять групи для занять та медитації; майстрині-рукодільниці навчають тонкощам своїх ремесел. 

Крім того, лаванда має неабиякий попит. Люди з різних куточків України через соціальні мережі замовляють саджанці, букети та натуральний сироп із лаванди, зварений за власним рецептом господині.

За декілька днів будуть зрізати новий врожай, і продукції стане значно більше. Власники лавандової галявини запрошують до себе гостей за приємними враженнями та позитивними емоціями. Адже лаванда — не лише декоративна, а й лікарська, ефірна рослина, її аромат позбавляє стресу та головного болю. 


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua