Новий чай
У чаю з кожним роком з'являється все більше шанувальників. Каву пити немодно і шкідливо для здоров'я. Саме тому з'являються спеціальні професії, такі як чайний бармен. Серед тенденцій приготування цього ароматного напою — крафтове змішування чаю, нітрочай і навіть чайні коктейлі.
Альтернативне м'ясо
Вивчення сполук гема — пріоритетний напрямок харчової науки в пошуках альтернативи м'ясу та білку. Гем використовується, щоб привнести потрібні м'ясні якості в пшеничний і картопляний білковий гамбургер. Однак для любителів стандартних рецептів і досі розширюються можливості приготування м'яса. Так, серед новинок: «Vegas Strip» — стейк з лопатки, «Мерлот» — стейк з ноги і «Бавет» — із кострецю.
Ферментовані продукти
Заклади зважають на великий попит на ферментовані продукти і вводять в меню кімчі, соління, квашену капусту, темпу, кефір, вершки та інші продукти. Повертається також ферментований напій з Китаю комбуча, який трохи втратив свою популярність. Ферментовані продукти — джерело пробіотиків, які зміцнюють імунну систему.
«N.B.!» Комбуча — новий крафтовий напій
Закуска з комах
Не м'ясом єдиним — вважають шеф-кухарі й пропонують як джерело білка страви з комах. Їх легко добути і нескладно приготувати. Комахи мають низьку жирність і в 4 рази більше білка, ніж у яловичині. Порошок комах — чудовий білковий суперфуд, який нейтральний на смак, але дуже вагомий за своєю поживністю.
Свої фермерські угіддя
Не кожен заклад може похвалитися послугою подачі страв з продуктів, вирощених на своїх фермах. Однак цей напрямок набирає обертів. Поки невеликі екоферми можливі лише при великій мережі готелів і ресторанів.
Сервіси доставки
Незважаючи на зручність замовлення їжі з будь-якого ресторану, кухарі все ж схиляються більше до атмосфери закладів, де їжа — лише частина процесу її вживання. Тому заклади, що поважають себе, посилено працюють над тим, щоб залучити відвідувачів до ресторану будь-якими способами, а не зробити доставку звичною і доступною.
Вегетаріанська течія
Якщо раніше вегетаріанство було винятком, то сьогодні це більше норма — збільшилася кількість шанувальників цього принципу харчування. Це відбилося і на меню закладів, в яких щомісяця включається все більше вегетаріанських страв.
Заміна банальних продуктів
Деякі інгредієнти для приготування вже настільки приїлися, що поступово зникають з компонентів страв. Їм на зміну приходять нові продукти або застосовуються нові техніки приготування. Так, цитрусові розширюються смаком цитрона, кумквата і помпельмуса, а капуста зміниться дикими рослинами — щавлем, кульбабою.
AgroPortal.ua за матеріалами Foodandmood.com.ua