Чому не пробуджується малина?

03 травня 2025, 06:40 236

Велике розчарування багатьох садівників — весняне непробудження пагонів малини. Таке явище, коли 20-50% виплеканих впродовж попереднього року плодоносних пагонів не відновлюють вегетацію, все частіше спостерігається в ягідниках із насадженнями сучасних помаранчевих і червоноплідних сортів літнього дозрівання.

Чи можливо якимось чином «оживити» рослини? Відповідь буде  ні.

Призводить до такої ситуації збудник хвороби Didymella applanata (пурпурова плямистість малини). Вперше патоген виявили в Америці. Згодом хвороба поширилася на європейський континент і вже сьогодні разом із посадковим матеріалом з’явилася в Україні.

Хвороба розпочинає своє поширення в травні під час відростання молодих пагонів рослин, вражаючи пагони й плодові бруньки. В пазухах листків спочатку з’являються некротичні плями, що згодом розростаються. Пошкодження провідних пучків призводить до розтріскування кори, усихання та відмирання пагонів малини взимку та навесні.

Щоб бути з урожаєм, необхідно ще з початку вегетації розпочинати догляд за малинником. Найперше до розпускання пагонів проводимо обробіток малинника 2% розчином мідного купоросу або 5-7% розчином карбаміду. Далі всі пагони, що навесні не розпустилися, видаляємо та знищуємо. У фазі бутонізації, яка збігається з відростанням із коренів молодих відростків, проводимо комплексний фунгіцидно-інсектицидний захист насаджень. 

Найбільш дієвими в цей період будуть фунгіциди з діючими речовинами каптан та фенгексамід.

Тринол (фенгексамід, 500 г/кг) від DEFENDA — безпечний для довкілля та високоефективний для боротьби з сірою гниллю та іншими збудниками хвороб плодово-ягідних культур та винограду.

Для профілактики поширення патогена протягом вегетаційного періоду слід забезпечити збалансоване живлення рослин, насадження тримати в чистому від бур’янів вигляді, забезпечуючи достатню циркуляцію повітря всередині насаджень, адже поширюється хвороба саме у вологому середовищі.

P.S. Ожина та чорноплідні сорти малини не вражаються дідімеллою.

Віталій Лапчинський, доцент кафедри садівництва і виноградарства ЗВО «Подільський державний університет»