Як же не тільки вижити, а й досягти гарної ефективності дрібним агровиробникам?
1. Вирощувати екзотичні фрукти
Фрукти і ягоди в Україні — найбільш дефіцитні сільгосппродукти. Так, у країні, яка годує половину світу, мало фруктів і ягід! А тим більше — екзотичних.
Вирощувати останні в промислових масштабах у нас не виходить. Але є винятки: житель Київської області Анатолій Патій, який все життя займається вирощуванням цитрусових, розробив «теплицю-термос» — вона дозволяє вирощувати екзотичні фрукти в Україні. Така теплиця забезпечує вдвічі більший урожай і споживає в 15 разів менше енергії. У цих же теплицях можна вирощувати і банани.
Та й площі під звичними фруктовими садами з року в рік зменшуються.
Виноград Україна вирощує, але після окупації Криму менше, ніж раніше, адже саме півострів славиться виноградом і виноробством.
Схожа ситуація і з персиками: в Україні вони ростуть, але персикове дерево чутливе до морозів, українські зими здатні згубити весь урожай. Ростуть вони в Криму, на Закарпатті, в Наддністрянщині, в степу і на півдні лісостепу.
2. Експортувати горіхи до столу королівських сімей
Україна входить в ТОП-10 експортерів горіхів, а фермери з Черкаської області поставляють горіхи для королівської сім'ї Нідерландів. Хоча експорт до столу звичайних людей — теж прибутковий бізнес.
Також добре продавати горіхи в Індію — в цій країні їх не вистачає. Помідори будуть користуватися попитом у Канаді.
3. Постачати до Європи органічні продукти
Отримати європейський сертифікат виробника органічної продукції складно, але його наявність дає доступ до величезного ринку, на якому бренд «еко» високо цінують. Плюс у України є перевага: багаторічне використання добрив звузило можливості вирощування органічної продукції в ЄС, а в Україні багато земель десятиліттями не обробляли. І ще одна радісна новина для фермерів-органиків: у ЄС немає квот на ввезення такої продукції.
Є хороший приклад для натхнення: українська компанія «Галс ЛТД» успішно експортує в ЄС березовий сік.
Подивіться, як активно останні роки зростав наш органічний експорт в ЄС.
4. ...і мед
Україна займає третє місце в світі та перше в Європі з виробництва меду.
5. Наслідувати приклад поляків, які «рулять» на яблучному ринку завдяки середнім фермерським господарствам
Аграрні успіхи Польщі — заслуга середніх за розміром господарств. Вони складають більшість усіх господарств країни.
6. Продавати бобові в Туреччину або картоплю в Польщу
Звикли думати, що українці їдять багато картоплі? Поляки їдять більше!
Тож ідей безліч, а вибір — за вами.
AgroPortal.ua за матеріалами Business Views