Великодній кошик у цукерках. Тернопільська майстриня виготовляє унікальні солодощі

18 квітня 2025, 05:48 378

За рік до повномасштабної війни тернополянка Надія Шушайло почала готувати цукерки ручної роботи на продаж. Солодощі дуже швидко стали популярними завдяки своїй унікальності.

«Розпочинала я з випічки, а потім захопилася виготовленням цукерок із натуральних складників. Мені подобається процес створення, інколи сама дивуюся, куди мене заводить моя ж фантазія», — розповідає майстриня для AgroPortal.ua. 

Надія Шушайло / Джерело фото: AgroPortal.ua


Однією з робіт-візитівок Надії є авторський набір цукерок «Борщ» як інтерпретація української страви. Це незвичайні поєднання крафтових сирів із коров‘ячого та козиного молока разом із травами, спеціями, горіхами, ягодами та овочами в натуральному італійському шоколаді.

  • Цукерка «Буряк» із базиліком та бринзою у білому шоколаді.
  • Цукерка «Морква» з витриманим чеддером та лісовими горіхами у молочному шоколаді.
  • Цукерка «Помідор» із м‘ятою та моцарелою у білому шоколаді.
  • Цукерка «Квасоля» з вершковим сиром та карамелізованою гречкою у чорному шоколаді.
  • Цукерка «Цибуля» зі сливами, сиром із білою пліснявою у чорному шоколаді.
  • Цукерка «Перець» із витриманим сиром і мармеладом із червоних перців та малини.
  • Цукерка «Гриби» з трюфелями з твердим сиром у молочному шоколаді та какао.
  • Цукерка «Сметана» з кропом, вершковим сиром у білому шоколаді.
  • Цукерка «Хліб» із чорним хлібом з пряними спеціями, грушею та сиром із блакитною пліснявою.

Спеціально до великодніх свят тернополянка розробила також тематичний набір. «Кожного року ближче до Великодня у моїй майстерні Sweet Silence відбуваються чудні речі. Продукти святкового кошика перетворюються на цукерки. В наборі 4 смаки: паска (ванільний бісквіт, білий шоколад, сир витриманий «Вербний» та апельсинові цукати в цукерці), сир і масло (ніжний адигейський сир із маслом, білим шоколадом і мармеладом із персика в цукерці), цвіклі (бурячкове пюре та цукати, чорний шоколад, пудра хрону, вершковий сир і ожина в цукерці) та шинка (карамелізовані вишні та шматочки шинки з чорним шоколадом і твердим чеддером у цукерці)», — розповідає Надія.

Ще одним цікавим набором є десерти, які не містять білого цукру, молочних і глютенових продуктів, арахісу та меду. В коробочці: десерт у формі лимону на основі кеш‘ю-крему з лимонним курдом та імбирем, тарталетка на основі фісташок та лайму, малинового крему та конфі, цукерка з мусовим шоколадним шаром та конфі з вишень і бобів тонка, десерт куб із шоколадно-манговим кремом, чорним чаєм, кунжутом і шматочками сушеного манго та батончик із карамеллю та фундуком, шоколадно-грушевим кремом і шматочками груші.

Якість інгредієнтів — пріоритет у виготовленні солодощів. Майстриня свідомо обирає крафтових виробників і з гордістю підтримує українських постачальників. Окрім сиру, вона використовує пиво від місцевої броварні для своїх виробів.

Цукерки Надія Шушайло готує на власній кухні. Їх замовляють до свят і на продаж у кав’ярнях. Також активно бере участь у різних крафтових ярмарках і фестивалях, де популяризує споживання корисних солодощів. Вона вже має кілька партнерств і мріє про власне виробництво.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua