Лавандова мануфактура в Україні

23 липня 2018, 10:23 13496

За воротами з табличкою #лавандовийгай — перша у Київській області лавандова мануфактура: так Юлія Блях називає свій бізнес. За будинком, де живуть господарі, стоїть альтанка в стилі «прованс» і цвіте лавандове поле — усе як у французькій провінції.

«З ранку п'ю каву, вдень м'яту» — посміхається Юлія, сідаючи з чашкою на тюк сіна. Тюки розкидані посеред поля: вони низькі, потопають у лаванді. Але тут же стоїть дерев'яна драбина, піднявшись на яку, можна охопити поглядом весь простір. І зробити вдалий кадр. Все, що на полі, — це реквізит. У період цвітіння лаванди поле здається в оренду для проведення фотосесій: на цьому мануфактура в сезон заробляє.

Спіймати момент

Перші клієнти приїжджають завидна — о пів на п'яту ранку.

«Тут такі світанки! За полем в низині серпанок. І з першими променями сонця туман починає підніматися... Фотографам, які регулярно приїжджають з клієнтами і знають ландшафт, вистачає десяти хвилин, щоб зробити хороші кадри», — каже Юлія Блях.

Заповнюваність лавандової локації — 100%. Навіть без реклами в соцмережах бажаючі шикуються в чергу. І так майже з самого відкриття минулого літа. Справа в тому, що лаванда цвіте всього три-чотири тижні, і до середини липня її зрізують.

Одним махом

Підприємниця придбала землю в селищі Порадівка у 2015 році. Засадити 20 соток лавандою вирішила спонтанно, але посадку відразу вела щільну — з прицілом на фотозони: адже всього 38 км від Києва!

«Як виглядає гілочка лаванди? На ній одночасно є розпущені квітконоси, не розпущені і ті, які відцвіли. Якщо робити грамотну обрізку, цвітіння можна продовжити на весь літній період», — ділиться господиня. Але піти на це вона не може: зріджені кущі для зйомки не годяться.

При цьому робить це вручну — серпом або кущорізом. Техніка при такій густій ??посадці не пройде, та й купувати її для маленької мануфактури дорого. І так на землю, посівний матеріал і обладнання пішло майже $50 тис.

У минулому році було зібрано 350 кг лаванди. В цьому планується стільки ж. Наступні кілька тижнів підуть на переробку сировини.

Квіткова нота

«З татом ходили в піщані дюни за травами: я з маленького міста, майже кишлаку, Енергодара. З тих пір люблю і гіркоту, і квіткові нотки, — згадує Юлія. — Прабаба була травницею».

Потяг до виробництва вона теж відчула давно. Ще тоді, коли працювала інженером-програмістом і займалася консалтингом. Перше її виробництво було з плетіння мережива: Юлія любить все красиве.

«Я вмію організувати виробництво, влізу в усі виробничі цикли, але тоді на продажах спіткнулася», — визнає підприємниця.

«Лавандовий гай» протягом року успішно продає крафтові продукти: тонік і мило, яке виробляються на основі місцевого лавандового масла і гідролата. Ці інгредієнти виробляються на місці — у вакуумному паровому дистиляторі на 300 л.

Вартість косметики вище середньої: мило — 75 грн, тонік — 130 грн. Але Юлія робить ставку на якість. З 10 кілограмів лаванди у неї виходить 10 літрів ефірного масла: це висока концентрація. До того ж температура в дистиляторі не перевищує 80 градусів, що дозволяє уникнути «варених» нот. Продукція проходить метрологічну і мікробіологічну експертизи.

Купувати обладнання для власної лінії недоцільно.

Коли працюють фотозони, косметику і букетики лаванди на пам'ять купує кожен третій відвідувач. В інший час продажі ведуться онлайн: через сайт мануфактури і її соцмережі. Купують в основному жінки.

На повний зріст

«Думаю над розширенням лінійки. Ми прокрутилися тільки перший рік. Але новинки лише лавандові. Якщо я почну вирощувати, наприклад, безсмертник, і вижену його на своєму апараті, інша розмова», — говорить підприємниця. Використовувати суто власні органічні інгредієнти — сенс мануфактури.

Розширювати «Лавандовий гай» Юлія Блях не збирається. У цьому кліматі не має сенсу вирощувати лаванду в промислових масштабах, хоча вона не виключає, що займеться цим в більш теплих областях України. Аромат лаванди не заспокоює, зазначає вона, він дозволяє знайти точку рівноваги, в тому числі і в бізнесі.

«Але спочатку я зберу врожай, оплачу витоптані кущі, викличу лавандових фей, які зроблять прополку, і почну готувати існуючу локацію до наступного сезону», — посміхається Юлія. Зокрема, на ній повинен розміститися сінник. Виключати появу конкурентів в області не можна, тому локація буде оновлюватися.


AgroPortal.ua за матеріалами Кfund-media.com