«Дуже легко підвішується, тут є спеціальні дірочки, симетрична форма і тепер дужечки на засувках — швидке кріплення — клац — прикріпили», — пояснив бізнесмен. За словами бізнесмена, звичайні плоди вже через два місяці перетворюються на серця. Яблучний урожай восени буде збирати вперше, а ось з баштанними вже експериментував.
«Це було близько 800 кавунів, звісно, частину ми порізали, зважували, це тривало цілодобово, два місяці ми над цим билися. І в підсумку була певна партія — 50 кавунчиків, які розійшлись миттєво», — розповів Подольський.
Чимала партія кубічних кавунів підростає під Краматорськом. Сам Валерій — донеччанин, в 2014 році виїхав з міста, але свій бізнес разом з приятелем розвиває і на сході. Під Києвом підростає ще одна гордість фермера — огірки у формі зірки.
«Є спеціальне пристосування для знімання — витягування прута. Потім прутик виймається, відкривається, і ми отримуємо практично фігурний огірок», — говорить він. Технологію продумали самі.
«Збільшуються, звичайно, трудовитрати, трудомісткість, в певний час потрібно надягати форми і знімати їх, звільняти овоч», — пояснив Сергій Вяхірєв. За його словами, ніяких додаткових добрив не потрібно, а тому — український овоч до смаку і європейцям. «За смаком вони нічим не відрізняються, ті ж самі огірки, тільки для оформлення їжі», — розповів син фермера Денис Вяхірєв.
Мода на фігурні плоди прийшла до нас із Азії. Там, наприклад, можна побачити грушу в формі Будди, кавун — як голову Дональда Трампа, кабачок — у формі футбольного м'яча. Фантазують і українці.
Яблука, огірки і кавуни — тільки на них експериментатори зупинятися не збираються. Наприклад, звичайний салатний помідор виросте в формі серця. Зараз ці фермери перші й поки єдині, хто вирощує фігурні плоди в Україні.
«N.B.!» Клуб агроефективності: кубічні кавуни і яблука у формі серця
AgroPortal.ua за матеріалами Еast-fruit.com