Чайна історія з Харківщини: виробники продовжують шукати нові смаки

08 вересня 2024, 06:25 726

Поштовхом до заснування власного чайного бізнесу для родини Зайцевих із Харківщини 2019 року стала пандемія Covid-19. Тоді подружжя лишилося без роботи і шукало, чим себе зайняти. Сама ідея виробництва чаїв прийшла під час чергового чаювання на кухні.

Родина Зайцевих 2015 року купила будинок у курортному селищі Високий, що за 30 км від центру Харкова. Славиться це місце тим, що раніше там були санаторії, будинки відпочинку, ну а зараз — приватний сектор. Це курортне містечко відоме ще й тим, що воно знаходиться на висоті 190 м від рівня моря та має цілющий ґрунт і повітря. 

propData.content.image
Ірина Зайцева, власниця чайного бізнесу

Тож я й сказала чоловікові: у нас тут така родюча земля, росте багато трав, квітів та ягід, тож будемо збирати у лісі, на полі, біля озера. Також у нас є садочок, у якому на той час росли два кущі м’яти, три — смородини та десять кущів малини. Але то лише початок, далі ще посадимо, будемо вирощувати і збирати. Так у нас з’явилася ідея відкрити сторінку в Instagram і займатися травництвом.

На той час вони ще в цій справі не розбирались, тому Ірина пішла навчатися у школу травництва. 

Відповідальним за просування товару став голова родини, а оскільки до цього Ірина вже вела свою флористичну сторінку в Instagram, то вони вирішили поділити свої обов’язки в соцмережах. Сказати, що перші спроби були вдалими, складно, адже контент був на початковому рівні, фото — не надто якісними, а відео тоді ще не було взагалі. Тож за перші пів року онлайн-замовлень не було, а серед клієнтів — лише сусіди, які могли час від часу придбати собі чайний збір.

Своїми чаями Зайцеви пригощали рідних, сусідів. До ароматного чаю дуже добре смакувало і варення, яке господиня власноруч виготовляла. Так, одного разу хтось із рідних запропонував їм продавати це варення разом із чаєм. Ось так асортимент продукції доповнився новими позиціями. Спочатку чаїв було 3-5 видів, зараз їх уже 20, варення — 55 видів і більш ніж 10 варіантів подарункових наборів.

«Унікальність нашої продукції в тому, що ми самостійно розробляємо чайні рецепти, ніде і ні в кого такого немає. Використовую всі знання, які я набула в школі травництва, і таким чином створюю нові смаки. Щодо варення, то ми теж багато експериментували, виготовляли класичні — наприклад, з яблука, сливи, полуниці, малини, а потім почали міксувати. Спробували полуницю з ківі, й з’явилось дуже смачне варення, або полуниця-банан, лимон-імбир. Є також у нас ексклюзивне — з волоського горіха. Ми його збираємо зеленим ще до початку червня, варимо і закриваємо в баночки. Також варення із соснових шишок, яке дуже корисне від простуди, бронхіту. Є в нас навіть із липи, чебрецю, квітів акації та троянди — це унікальне варення, якого, мабуть, ні в кого і немає», — розповідає Ірина Зайцева.

Також вона додає, що всі чаї дуже корисні, адже кожна травка має свої цілющі властивості. Так само і з варенням — у кожному є свої корисні речовини, а цукор там необхідний для тривалішого зберігання. 

Виробники відмічають, що людям смакують ягідні чаї — ягідний з м’ятою, фруктово-ягідний, квітково-ягідне асорті чи вітамінний коктейль. Окрема категорія споживачів віддає перевагу тільки трав’яним чаям.

propData.content.image
Ірина Зайцева, власниця чайного бізнесу

На луках ми збираємо звіробій, материнку, чебрець, м’яту, в лісі — ожину, лісову малину, багато чого вирощуємо у своєму саду. У нас 10 видів м’яти, є меліса, багато кущів смородини, малини. Тобто всі ці листочки ми збираємо у власному садку. Дещо приносять сусіди, адже знають, що ми чайна родина. А ми впевнені у якості сировини, адже вони теж нічим її не обробляють, тож у нас все екологічно чисте. Зараз ми готуємо чаї з понад 40 видів трав, міксуючи які, отримуємо нові смаки.

Свою продукцію виробники реалізують через сторінку в Instagram, а також через сайт, який запустили рік тому і продовжують удосконалювати, наповнюючи новими позиціями.

Війна внесла свої корективи і в роботу крафтярів, особливо це було відчутно на початку повномасштабного вторгнення, коли людям було не до чаю чи варення. Але попри всі складнощі Tea stories продовжує працювати, сплачує податки та допомагає ЗСУ. Час від часу вони проводять різноманітні акції, лотереї, де розігрують власну продукцію, а виручені кошти донатять військовим.

Виробники планують найближчим часом розширити асортимент, незабаром з’явиться нове варення з ягід бузини, а ще зробили новий мікс варення груша-персик. 

«Тож, гадаю, буде у нас і 60 видів варення, а, можливо, й більше. Асортимент чаїв також будемо поповнювати. Я вже виношую ідею нового чайного рецепту, також у нас з’явились нові лікувальні чаї для схуднення, зниження рівня цукру в крові, лікування шлунку, нирок тощо. Ми розвиваємося, не стоїмо на місці й плануємо це робити й надалі», —- резюмує Ірина Зайцева.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua