Так, згідно з офіційними даними індійського уряду, в 2018/19 році країна імпортувала 700 тис. т бобових з М'янми. Це становить майже 28% від загального обсягу імпорту Індії в цій сфері.
Про це повідомляє Pulse POD.
Як маленька країна стала великим експортером
Все почалося в 1988 році, коли країна перейшла від соціалістичної економіки до ринкової. До 1991 року експорт бобових перевершив рис, і за 25 років бобовий сектор став експортною галуззю вартістю в $1 млрд. Більша частина цього зростання була зумовлена лібералізацією торгівлі в Індії в 1991 році, яка відкрила свій ринок для стимулювання імпорту і дала промисловості М'янми, що розвивалася, прекрасну можливість збільшити свій експорт.
Основний експортний ринок
В першу чергу це Індія. Однак останніми роками експорт бобових до цієї країни трохи зменшився. Це пов'язано з тим, що Індія віддає пріоритет своєму внутрішньому виробництву.
«Якщо Індія стане самодостатньою в бобових, то М'янмі потрібно буде шукати нові потенційні експортні ринки і диверсифікувати альтернативні культури. Можливо, необхідно буде розробити заходи для захисту довгострокових інтересів обох країн», — каже голова Асоціації торговців бобовими, насінням та кунжутом М'янми Тун Лвін.
Друге місце для експорту в 2018 році зайняв Пакистан — 42 096 т, далі Японія — 31 731 т, а на останньому місці Філіппіни — 20 960 т. Крім того, М'янма експортує бобові до Китаю, Індонезії, Сінгапуру та ОАЕ.
«У М'янмі ми вирощуємо різні бобові, але найбільш важливими для економіки країни є чорний горошок, зелені боби мунг, масляні боби, коров'ячий горох, соя, нут, голубиний горох, бамбукові боби, боби Ліми, польовий горох і сочевиця», — розповів Лвін.
За його словами, боби виробляються як в дощовий, так і в зимовий період. У сезон дощів бобові культури зазвичай висаджують у червні-липні, а збирають у вересні-жовтні. Зимові бобові — в листопаді-грудні й у січні-лютому відповідно.
Споживання на душу населення оцінюється в 10-13 кг. Здебільшого внутрішнє виробництво покриває внутрішній попит, але потрібно додатково імпортувати посівний горох.
Основними бобовими, які йдуть на експорт, є зелені боби мунг, голубиний горох, нут, горох, масляні боби, червона квасоля, бамбукові боби. У звичайному році експортується 550 тис. т чорного горошку, 450 тис. т зелених бобів мунг, 250 тис. т голубиного гороху та 200 тис. т інших бобових.
Перспективи виробництва
За словами Лвіна, в цьому сезоні було засіяно 4,06 млн га, а виробництво становило трохи більше 5,25 млн т в порівнянні з 5,75 млн т в минулому сезоні. Виробництво включає 1 359 тис. т чорного горошку, 1 458 тис. т зелених бобів мунг, 525 тис. т голубиного гороху, 542 тис. т нуту і 1 368 тис. т інших видів бобових.
«У нас були проблеми з погодою. Деякі райони зазнали посухи, в той час як інші постраждали від повені. Що стосується якості, то у деяких культур були проблеми, але в цілому якість була хорошою і не дуже відрізнялася від минулого сезону», — сказав Тун Лвін.
Також Лвін вважає, що імпорт гороху в цьому сезоні оцінюється в 50 тис. т в порівнянні з 300 тис. т в минулому сезоні. У той же час експорт збільшиться з 1,3 млн т до 1,5 млн т в порівнянні з минулим сезоном.
Анастасія Кирієнко, AgroPortal.ua