Суха погода погіршила стан сільгоспкультур

15 липня 2024, 08:40 1446

Дуже спекотна та бездощова погода продовжувала утримуватися у першій декаді липня. Лише на окремих територіях протягом 5 та 9 липня пройшли невеликі й короткочасні дощі.

Про це йдеться в Аналітичній довідці про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні від НААН, опублікованій на сайті Мінагрополітики.

Зазначається, що середня температура повітря знаходилася у межах +17,6-27,5°С і була на 3,2-6,0°С вище за норму. Максимальна температура повітря у найтепліші дні підвищувалася до +35-39°С, поверхня ґрунту у цей час нагрівалась до +64-71°С. Мінімальна температура  у найхолодніші ночі знижувалася до +12,5-24,0°С, на поверхні ґрунту — до 17-18°С. Середня температура ґрунту на глибині 5 см становила +21,7°С.

«Суха та спекотна погода першої декади липня, незважаючи на дощі у третій декаді червня (у вигляді злив із грозами та градом), погіршила загальний стан вегетуючих культур, особливо ярих пізніх», — інформують науковці.

За даними Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, сума опадів за першу декаду липня у Вінницькій області становила у середньому по області 19 мм за багаторічної норми 27 мм, чого недостатньо для поповнення запасів ґрунтової вологи. У деяких районах запаси продуктивної вологи під соєю у орному шарі ґрунту (0-20 см) становлять лише 11 мм, у півметровому — 28 мм. 

«Це несе за собою загрозу абортивності квіток, особливо на середньо- та пізньостиглих сортах. Зазначимо, що основна маса кореневої системи сої проникає у грунт до 30-40 см. А це означає, що у разі непокращення ситуації протягом найближчих 5-7 днів, вона стане критичною. Недостатніми є запаси продуктивної вологи у метровому шарі ґрунту у вищезазначеній зоні й під кукурудзою та соняшником», — уточнили фахівці.

За інформацією Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН, загальний стан соняшнику добрий та задовільний. Місцями через дефіцит вологи у ґрунті спостерігається відмирання трьох нижніх ярусів листків, а у верхньому ярусі у денні години відбувається втрата тургору. З кожним спекотним днем все інтенсивніше втрачається волога, і таких незадовільних площ стає все більше.

«Спекотна без опадів погода негативно позначилась і на розвитку та формуванні генеративних органів інших ярих культур (гірчиці, гречки, проса, сорго, кукурудзи, сої). Лише в умовах зрошення завдяки поливам стан посівів був добрий», — додали науковці.