Без ціни на ягоду і робочих рук: як господарство на Херсонщині розпочинає сезон черешні

13 травня 2024, 05:52 6578

У СТОВ «Енограй» (ТМ FruitOk) на Херсонщині планують розпочати збір черешні наприкінці травня — на початку червня. На цьогорічний сезон ягід дуже вплинули температурні гойдалки.

«Погодні умови вплинули на кожен сорт по-різному. Той, що зацвів трохи раніше, і коли літала бджола, — гарно запилився. А ті, що зацвіли у холодну пору, вже гірше зав’язались. Зараз температури низькі, зранку до +5°С, вдень +20-25°С. Такі великі перепади для дерев не дуже сприятливі, та й для всіх культур», — розповідає AgroPortal.ua агроном господарства СТОВ «Енограй» Віталій Крупа.

За його прогнозами, цього сезону продукції буде не набагато більше, ніж торік, і ціна буде нижчою.

propData.content.image
Віталій Крупа, агроном господарства СТОВ «Енограй»

Навіть не скажу, з якої ціни будемо починати, подивимося по ситуації на ринку. Люди зараз беруть овочі борщового набору та продукти, які споживають кожного дня, а фрукти — це десерт. У нашій країні пенсіонери не можуть собі дозволити купити черешню по 250 грн чи навіть по 150 грн. Але зважаючи на те, що паливо та ЗЗР дуже дорогі, хотілося б, звичайно, високої ціни, щоб хоча б мінімум заробляти, а не просто відпрацювати сезон, аби працювати.

У СТОВ «Енограй» проблем з логістикою немає, адже мають власні автомобілі. Через безпекову ситуацію перевізники не дуже хочуть до них їхати, а якщо й є такі, то ціну ставляють втричі більшу. 

Цього сезону підприємство планує реалізовувати ягоду на внутрішньому ринку. Співпрацюють з мережами METRO, WineTime та місцевими перекупниками.

Найбільшою проблемою на підприємстві залишається відсутність сезонних працівників.

«У нас катастрофічно не вистачає людей. На Херсонщині ситуація нестабільна, важка, люди виїздять, бояться йти працювати. Раніше на збір ягоди сюди їхали з усіх областей України. Але гуртожиток, де раніше проживали сезонні працівники, знищили окупанти, тому немає можливості привезти людей на роботу, та й через існуючу небезпеку не привезеш нікого», — зазначає Віталій Крупа.

До війни площа саду господарства сягала 400 га, зараз вдалося зберегти 160 га. Основні культури — персик, черешня, слива. Восени, до речі, був висаджений персиковий сад Понад 50 тис. саджанців 64 сортів привезли з Іспанії. Таких в Україні немає, вони ексклюзивні.

За словами агронома підприємства, закуплену ще до війни сортувальну лінію встановити так і не вдалося. Будівля, де вона мала стояти, знищена на 90%, тож поки обладнання знаходиться на зберіганні. Приміщення для зберігання ягоди є, після деокупації відновили 4 камери на 200 т, наразі цього вистачає. Ще є холодильник на 3 тис. т.

«Черешні плодоносної у нас посаджено 50 га, лінійка сортів від суперраннього до суперпізнього. Скільки вдасться зібрати врожаю, поки не можемо порахувати, але плануємо не менше, ніж торік — 200 т», — підсумував Віталій Крупа.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua