Відсутність овочей з тимчасово окупованих територій, які вирощували їх для всієї України, заміновані поля, що не дали засадити необхідні площі, нестача пального позначилися на цінах на ранні овочі. Поки ситуація не критична, адже споживацький ринок за рахунок переміщених українців зменшився, але не виключено, що справжній дефіцит овочів відчуємо вже восени.
На початку нового сезону ранні овочі завжди дорожчали, але цього року, крім сезонного подорожчання, окупація південних областей підняла ціни на 60%. Найбільше додали в ціні овочі борщового набору: морква, цибуля, капуста, буряк.
Наприклад, ціна на буряк в Україні вже в середньому вдвічі вища, ніж на початку червня 2021 року. Таку цінову різницю ключові гравці ринку пояснюють початком масової реалізації столового буряку нового врожаю. На сьогоднішній день наявність столового буряку врожаю 2022 року на українських ринках досить обмежена через неможливість завозити цю продукцію з тимчасово окупованої Херсонщини.
За словами аналітика, координатора проєкту #ГородинаUA Марії Лакеєвої, унеможливлення постачання овочів із південних регіонів наразі суттєво відчувається на ринку, оскільки здебільшого саме з Херсонщини та ряду районів Запорізької області відбувались поставки ранніх овочів. Так, у певній мірі ця нестача перекривається поставками з інших регіонів та частково за рахунок імпорту, але цього недостатньо. Це підтверджують і ціни на овочі, що в рази вище, ніж минулого року.
Та окрім втрачених обсягів овочів із Херсонської та Запорізької областей, на ціну значно впливає і подорожчання пального та логістики в цілому.
«Логістичні витрати закладаються в ціну продукції, і тому овочі для споживачів подорожчали на 30-50%. Херсон зараз окупований, а якраз у цей літній період найбільша частина овочів з відкритого ґрунту йшла саме звідти. Це впливало на пропозицію на ринку», — зазначає співвласник Уманського тепличного комбінату Віктор Гордій.
Про це говорить і представниця однієї з найбільших мереж продуктових супермаркетів, директор з комунікації торговельної мережі «Сільпо» Оксана Саржуленко.
«Ціни на пальне зростають, і це впливає на кінцеву вартість продуктів, проте мережа «Сільпо» не змінювала структуру ціноутворення, тобто підвищення є об’єктивним: збільшується вхідна ціна на продукцію від виробника і підвищується ціна на логістику», — пояснює Оксана Саржуленко.
У трійці лідерів за виробництвом овочів у 2021 році були Херсонська, Львівська та Дніпропетровська області. З початку сезону на гуртовому ринку «Столичний» херсонські овочі поки заміщають продукцією з Одеської та Закарпатської областей.
Зважаючи на війну і оцінюючи ситуацію в південних областях, на заході України було збільшено посівні площі під овочі борщового набору, також в Україні реалізується одразу декілька програм із забезпечення мікро- та малих виробників насінням овочевих культур, метою яких є забезпечення городиною не тільки себе та своєї родини, а й внутрішньо переміщених осіб та незахищених верств населення.
«На прикладі #ГородинаUA можу сказати, що здебільшого інтерес до таких програм виявляють саме домогосподарства із загальною площею до 0,5 га під овочами. Вагома частина ВПО переїхали до сільської місцевості та/або залишились без роботи, й ведення власного господарства є одним зі шляхів забезпечення себе продуктами харчування. Займатися власним виробництвом змушує й ріст цін на інші продукти харчування (крупи, макаронні вироби, хліб тощо) та зменшення платоспроможності населення», — розповідає Марія Лакеєва.
У ФГ «Прометей» на Івано-Франківщині суттєво збільшили площі під овочами. За словами голови фермерського господарства Орисі Книшук, таким чином планують зробити свій внесок до компенсації втрат, які український ринок матиме через окупацію Херсонщини.
«Адже ця область виробляла 60% цибулі, значну частку баштанних культур, помідорів, баклажанів та перцю. Навіть якщо цей регіон якнайшвидше визволять від російських окупантів та вдасться зібрати вирощене, то із нинішньою ціною на пальне херсонська продукція буде значно дорожчою від минулорічної», — вважає фермерка.
«Прогнозувати перспективи розвитку сезону в цілому поки що майже неможливо, тому що частина виробників на окупованих територіях провели посівну кампанію, але достеменно невідомі ані загальні посівні площі, ані взагалі стан полів. Крім того, ми бачимо, що ситуація на фронті щоденно змінюється, і я не виключаю, що на період збору врожаю з відкритого ґрунту господарства будуть деокуповані та зможуть реалізовувати продукцію всередині країни. Водночас очікується зростання виробництва у приватному секторі»
Але проблема не лише у втрачених обсягах із Херсонської області. В Центрі протидії дезінформації зазначають, що у 2022 році Україна може зіткнутися з дефіцитом овочів. Очікується, що через війну ми недоотримаємо 71% врожаю баклажанів, 68% помідорів, 58% перцю, 46% цибулі, 45% огірків, 38% моркви, 36% картоплі, 35% буряку та 32% капусти.
Людмила Лебідь, Agroportal.ua