Зберегти і примножити. На Галичині збирають новий врожай ружі та розширюють плантацію

18 травня 2024, 05:48 1801

На Львівщині цвіте чайна троянда, тому на крафтовій сироварні «Гарбузовий рай», що у селі Мильчиці, стартував сезон тертої ружі — перші літри автентичного галицького продукту вже готові до споживання.

Примітка. Терта ружа — це конфітюр із троянди сорту Rosa rugosa (троянда зморшкувата).

Ігор Рева та Соломія Братах займаються сироварінням уже 8 років, а також виробляють трояндовий конфітюр. Вони мають власну плантацію ружі у 2 га. На осінь планують закласти ще гектар. А далі з масштабуванням є проблема, адже з кожним роком все складніше знайти сезонних працівників.

«Спочатку ми терли ружу для себе. У нашому регіоні є традиція на різдвяні свята пекти пампухи з цим конфітюром. Тому вирішили посадити декілька кущів троянди для власних потреб. З часом наш конфітюр почав «розходитися» по друзям та знайомим. Тоді ми вирішили, що це дуже класна традиція, і ми можемо долучитися до її відновлення. З того моменту почали їздити по віддалених селах у пошуках потрібних нам сортів Rosa rugosa», — розповідає у прямому ефірі в Instagram Соломія Братах. 


За словами підприємиці, сьогодні в Україні до десятка середніх виробників тертої ружі, решта — домогосподарства. «Ринок не заповнений, а попит на продукт є. Тому ми, виробники, не стільки між собою конкуруємо, як допомагаємо просувати цей продукт. Якщо на заході України про терту ружу всі знають, то для інших регіонів — це щось нове», — зазначає вона.

Троянда зморшкувата, на відміну від садових троянд, досить витривала. Головне — не допускати сильного зволоження ґрунту, оскільки це може викликати різні грибкові захворювання.

Ігор Рева та Соломія Братах

«Окрім того, що ми самі вирощуємо ружу, ми її ще закуповуємо в односельчан. Але не в усіх, а лише в тих, які перейняли наш досвід. І ось тут найскладніше було пояснити людям, що кожен процес має бути зроблений в певний час — не раніше і не пізніше», — говорить Соломія.

Минулий рік пелюстки у населення закуповували по 120-160 грн/кг. Ціна залежала від обсягу і від того — пелюстка це чи квітка. «Це сезонна робота, односельчани посадили кущі, в сезон зранку зібрали і привезли нам. Ми з ними відразу розрахувалися, і цілий день люди вільні», — розповідає про переваги такої співпраці підприємиця.

Через погодні умови троянда цього року зацвіла раніше, тому вже зібрано і перетерто перші пелюстки в сезоні-2024.

«Я сподіваюся, що не буде затяжних дощів, адже ми вже розпочали збір пелюсток. Перший літр конфітюру у нас вже є. Думаю, що 1,5-2 т цього сезону зможемо переробити. Але все залежить від погоди», — пояснює Соломія.

В асортименті «Гарбузового раю» дві позиції — перетерта троянда з цукром та з акацієвим медом. Подружжю вдалося автоматизувати автентичний спосіб тертя пелюсток, а також процеси змішування та фасування. Вручну йде лише збір та перебирання.

Продають терту ружу власники сироварні на ярмарках, через сайт та соцмережі, а також співпрацюють із крафтовими крамницями, пекарнями та ресторанами.

2022 року крафтярі перемогли у проєкті SEED 2.0 від Глобального договору ООН в Україні. За грантові кошти вони придбали навісне обладнання для садового трактора, щоб оптимізувати обробіток землі.

propData.content.image
Соломія Братах, співзасновниця сироварні «Гарбузовий рай»

Це не перша грантова програма, у якій я брала участь. Навчання було легким, але інформативним, метою організаторів було, щоб набуті учасниками знання мали практичне втілення. На 20-30 сотках землі нам допомагав мотоблок, але коли ми розширилися, зрозуміли, що для оптимізації роботи нам потрібен трактор і навісне обладнання до нього. Тому, як одна із переможниць, я отримала можливість придбати обприскувач і мульчер для міжрядь.

SEED 2.0 цьогоріч отримав близько 200 заявок. Це новий рекорд для проєкту, сильною стороною якого є відсутність регіональних обмежень. 

propData.content.image
Денис Ліфінцев, керівник освітнього проєкту SEED Глобальний договір ООН в Україні

Завдяки нашим партнерам ми надаємо фінансову допомогу малим підприємцям. Наша ключова мета — навчання та колаборація. Кожен переможець отримав по 100 тис. грн, це гідна сума для малих бізнесів. Ми розуміємо, що вона не вирішить стратегічні питання, але зможе допомогти підняти бізнес на сходинку вище.

За його словами, ближче до зими буде запущено набір на 4-ту хвилю SEED. Щоб доєднатися до участі, потрібно мати ідею та бажання навчатися.

Сьогодні галицька ружа є претендентом на реєстрацію як назва місця походження. «З колегами ми активно над цим працюємо. Зараз стоїть питання, чи це має бути як кущі троянди, чи вже як кінцевий продукт. Якщо як продукт, то має бути визначене співвідношення пелюсток, цукру та лимонної кислоти, як терти, як обробляти сировину тощо. Тут багато нюансів, які будуть прописані, і якщо виробник хоче бути дотичним до цього продукту, то норми мають бути збережені», — розповідає Соломія Братах.

За її словами, зараз формується тренд на виробництво та споживання локальної продукції, тому наявність реєстрації дозволить познайомити з цим продуктом ще більше людей.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua