Соковита історія: як на Рівненщині вирощують персики-гіганти

30 серпня 2025, 05:48 277

Джерело фото: AgroPortal.ua

Уже більше 10 років родина Леончуків із Рівненщини займається садівництвом. Спочатку розвивали декоративний напрям — реалізували квіти та вирощували помідори, а згодом заклали малинову плантацію. Та через цінові стрибки й дефіцит трудових ресурсів через п’ять років насадження довелося викорчувати, натомість висадили кісточковий сад.

На площі 2 га ростуть різні дерева, однак найбільше — персика та груші (по 30%).
Дмитро Леончук, фермер

Шукав щось цікаве. Вже чув про досвід колег з Хмельниччини та Волині, які вирощують персик у промислових масштабах. Це спонукало спробувати й собі цю культуру. Перші дерева посадили наприкінці 2022 року, решту — на початку 2023-го. Це молодий сад, який плодоносить вдруге.

Цьогоріч сезон стартував 21 липня, на тиждень пізніше порівняно з минулим роком. Серед основних сортів — Флемінг Ф’юрі PF-5B та Рубіновий Принц. У решти 15 сортів були лише сигнальні плодоношення, за якими фермер відразу робить висновок — залишати чи ні. 

Леончук зазначає, що персик — дуже ніжна культура. Є шкідники, такі як східна плодожерка, яких важко позбутися. Персик також уражається кучерявістю листя — весняною хворобою, з якою складно боротися.

«Щоб мати гарний врожай, потрібно вчасно застосовувати препарати. Починаючи з зими, вносимо мідьвмісні засоби, а далі використовуємо Хорус. Цього року працювали ним кожні 7–10 днів, щоб позбутися кучерявості листя», — ділиться досвідом з AgroPortal.ua рівнянин. 

Джерело фото: AgroPortal.ua


Заморозки, на щастя, не дуже торкнулися саду, оскільки цвітіння було у «вікно» між ними. Постраждали лише нижні гілки — метр від землі дерева голі, а далі — «обліплені» плодами. 

Одним із головних факторів формування врожаю є обрізка. На Рівненщині вона дуже відрізняється від півдня — типового регіону вирощування персиків.


«Ми орієнтуємося на товарність: нехай персика знімемо з дерева 10-15 кг, але гарного. А на сході та півдні беруть кількістю — по 40-50 кг з дерева, — вказує на різницю Дмитро. — Ми стараємося робити форму веретена, аби не давати гілкам «втікати» далеко від стовбура». 

Увесь урожай персика із саду Леончуків йде вроздріб на свіжий ринок. Цього року Рубінового Принца було дуже багато, тому садівник задумується над іншими варіантами збуту.

Один персик заважує 400-500 г. Таких велетнів реалізують по 170 грн/кг, менші плоди — по 150. Дмитро зазначає, що це гарна ціна, адже торік вона становила 100 грн/кг. 

Дмитро Леончук, фермер

Наш персик дозріває прямо на дереві, імпортний зривають ще зеленим, і він тиждень їде в Україну, враховуючи митницю. Тобто він технічної зрілості, а у нас — уже споживчої. Тому наш ароматний та соковитий.

Закласти гектар персиків — справа затратна. «Саджанці за гуртовими цінами — це десь 150 грн/шт. Якщо яблунь на гектар можна посадити 3,5-4 тис. штук, то персика — до 2 тис. Уже виходить приблизно 300 тис. грн. А ще підготовка ґрунту, система зрошення, захист, добрива тощо», — розмірковує фермер. 

Оптимальний термін плодоношення персиків — 10 років. Після цього земля має відпочити від культури мінімум 3 роки. Але багато садівників просто міняють рядність: у міжряддя садять персики, а ряди перетворюються на міжряддя.

У планах Леончуків — вийти не на більший обсяг, а на довший сезон. Щоб його розтягнути, будуть садити сорти, які ще раніше дозрівають, і ті, якими можна смакувати навіть у вересні.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua