Артишок в Україні займає не більше 10 га. Що стримує вирощування овочу

06 жовтня 2025, 05:57 768

Для якісного вирощування артишоку необхідна сукупність декількох факторів, але основною перепоною для фермерів є брак інформації та досвіду, що робить цю нішу незаповненою.

Василь Остапчук почав вирощувати артишок у 2019 році, коли було висаджено перші 20 кущів, однак справа не мала значного успіху. Зовнішні обставини значно вплинули на діяльність фермера, тож до улюбленого заняття він повернувся лише у 2022 році з арсеналом у цілих 6 кущів артишоків. 

«У 2019-му я вперше скуштував артишок. Це були італійські мариновані артишоки-гриль. Після того і мені захотілось самостійно приготувати цей овоч, однак в Україні у свіжому вигляді він не продавався. На полицях можна було знайти лише маринований артишок. Тоді я почав шукати насіння в ритейлових магазинах та пробувати його вирощувати. Мої перші 20 кущів лише злегка нагадували артишоки, а 2022 року, після значної паузи, я намагався впоратися з шістьма кущами рослини, й мені вдалося, але відносно. Бутонів (плодів артишоку) ми тоді не отримали, але це були просто гігантські кущі, близько півтора метра в діаметрі й десь метрової висоти», — розповів AgroPortal.ua підприємець Василь Остапчук. 

У 2023 році господар використав ділянку батьків на Вінниччині та посадив там 200 рослин. Цього разу результат був значно кращим, артишок мав привабливий товарний вигляд, а значну частину вдалося реалізувати та розпочати продажі. Через рік до родинної земельної ділянки додалося невеличке орендоване поле. Загальна площа становила 0,5 га, де було висаджено близько 3 тис. рослин. Урожай із цієї площі склав понад 200 кг, частину з яких, завдяки гарному товарному вигляду артишоку та ентузіазму обох сторін, Василю Остапчуку вдалося відвантажити до «Сільпо». 

Вирощування артишоку в Україні, фото

«На той момент відбулася лише разова поставка через дуже високу температуру влітку, що суттєво шкодить артишоку. Більшість міркує так: якщо артишок — середземноморська рослина, то має любити спеку. Але загалом це не зовсім коректно, адже артишок — середземноморська зимова культура. Таким чином, відповідні погодні умови для такої рослини — прохолода та волога в період вегетації та комфортне тепло в період плодоношення»,— наголошує фермер. 

Наразі рослині складно адаптуватися до українських кліматичних умов. За словами Василя Остапчука, у регіоні немає відповідного температурного вікна, яке б дозволило якісно наростити зелену масу для переходу з вегетативної фази в генеративну, не зазнаючи негативного температурного впливу. 

Станом на зараз аграрій на 1 га вирощує близько 6 тис. кущів артишоків. Цьогоріч, за його словами, вдалося значно покращити якість продукту завдяки постійному вивченню нової інформації та спілкуванню зі спеціалістами. 

Зокрема, підприємець мав нагоду відвідати плантації в Іспанії, де колеги поділилися досвідом і необхідними знаннями. 

«Мені пощастило знайти українського фахівця з агросектору в Іспанії, що запропонував відвідати їхні господарства. Тож протягом трьох днів я вивчав іспанські технології, на власні очі спостерігав усі механізми та тонкощі цієї справи. Звичайно, це зовсім інший рівень технологічності та механізації, однак базові речі мені пояснили: як вони вирощують артишок, із чим працюють, який матеріал використовують, показали певні особливості, котрі в Україні не знайдеш. Тому цьогоріч ми, керуючись набутим досвідом, отримали плоди товарного вигляду європейського зразка — великі, щільні, важкі, на гарній ніжці», — розповідає Василь Остапчук. 

Він додає, що попит на артишок значно зростає у розрізі двох останніх років, дедалі частіше рослина зʼявляється у ресторанах чи супермаркетах. Однак споживацька спроможність та обізнаність українського суспільства щодо цієї культури є недостатніми, щоб створити високий попит. Зберігає свою популярність також знайомий споживачу саме консервований артишок. Його позиції на ринку не похитнулися. 

«За моїми даними, в Україні близько 5-10 га артишоку сумарно. Це пояснюється тим, що величезні обсяги овочу нікуди збувати на внутрішньому ринку, однак експорт — чудовий варіант. До того ж рослина недешева, тому не кожен бажає витрачати кошти, щоб спробувати «новинку». Моя ціна коливається в межах 250-350 грн/кг залежно від сезону, категорії, зрілості та калібру. Вирощую сорти, які доступні в Україні. Green Globe — найдоступніший та єдиний зареєстрований на українському ринку. Зараз веду перемовини з різними виробниками артишоку для того, щоб вони реєстрували свої гібриди, технічні сорти, адже під різні запити потрібні різні сорти, тому з цим є наразі проблеми», — пояснює Василь Остапчук. 

Господарство досі тестує сезонні рамки артишоку, висівають насіння в середині – наприкінці лютого, в середині квітня – на початку травня висаджують рослину у відкритий ґрунт, збирають урожай із середини липня і до перших морозів, а то і довше. Загалом рослина «живуча», серед шкідників помітні лише мурахи, попелиці та клопи. Із добрив рекомендуються відповідні пропорції NPK, мікродобрива та постійне зволоження. 

В асортименті господарства представлені бутони, квіти, розсада та насіння. Попит на кожну позицію варіюється сезоном, до прикладу, за посадковим матеріалом клієнти стоять у черзі. Зі свіжого артишоку: бейбі, звичайний класичний ваговий та екстра — великий, близько 300-400 г/шт. 

«Ми експериментуємо та дивимося на приклад наших колег. Італія та Туреччина культивують артишок не тільки з розсади, а й із саджанців. Тобто вони викопують його після першого плодоношення (орієнтовно кінець весни), ріжуть коріння, яке садять ближче до кінця літа чи початку осені», — зазначає фермер. 


Одним із пріоритетних завдань на найближчі роки є вихід на переробку та експорт. Уже зараз є запити від деяких країн ЄС на постачання свіжого артишоку, адже період його культивації в Україні припадає на «вікно», коли в Європі свіжого овочу практично немає. 

«Іспанські колеги прирівнюють ринок артишоку України з історією поширення брюссельської капусти в їхній країні, де була загальна рекламна акція за підтримки виробників та уряду. Я ж бачу тут аналогічну ситуацію зі спаржею. Ще 10-15 років тому в Україні вона була чимось незвичним, однак зараз є на столі у багатьох родинах. Гадаю, те ж саме чекає на артишок, в нього є потенціал»,— розповідає аграрій. 

Господарство Василя Остапчука бере участь у гранті, що дасть змогу створити власний сайт, спрямований на поширення інформації та продаж артишоку. 

«Власне через мізерну кількість інформації на україномовних інтернет-ресурсах стосовно цієї культури я вирішив створити свій сайт. Виходячи з власного досвіду, я згадую, як збирав усі дані самостійно. Це було довго, потрібно було шукати релевантну інформацію на безлічі ресурсів, перекладати, тестувати, перевіряти. Тож мій проєкт допоможе як колегам-аграріям, так і споживачам дізнатися більше про цей продукт і таким чином популяризувати його. Я надаю перевагу продажу через роздрібні мережі на постійній основі, однак інтернет-платформа та соціальні мережі зараз — це мастхев», — підсумовує Василь Остапчук.


Єлизавета Котенко, AgroPortal.ua