Постачання сирів до українських магазинів частково відновилося

22 березня 2022, 15:24 1102

Логістика сиру налагоджується, мережі частково відновили прямі поставки до магазинів попри непрацюючі ТРЦ у багатьох регіонах.

Полиці працюючих магазинів уже майже звільнились від імпортного асортименту, повідомлє «Інфагро».

«Сиророби в Центральній та Західній Україні здатні забезпечити поточний попит на сир, оскільки він і так обмежений через виїзд споживачів з окупованих та прифронтових територій. Відносно непогані продажі на Західній Україні, куди перемістились переселенці», — зазначають експерти.

Ціни на сир здебільшого залишаються незмінними.

«Експорт сиру і сирних продуктів мізерний, обмежений поставками до Молдови. У будь-якому випадку експорт сиру в поточному місяці буде зовсім незначним», — прогнозують спеціалісти. 

У лютому левова частка експорту сиру (з урахуванням сирного продукту) прийшлася на Казахстан (75%), також здійснювалися поставки до Молдови (21%).

Щодо імпорту, то в лютому, попри високі ціни, імпорт сиру був ще достатньо значним. Було закуплено 3,6 тис. т сичужного сиру (в т.ч. 1,5 тис. т твердого/напівтвердого) і 600 т плавленого. Зараз більшість завезеного в лютому сиру або вже розпродана, або десь застрягла на розподільчих складах. Скоріш за все, з Європи повезуть сир як гуманітарну допомогу, констатують в «Інфагро».

Імпортні сичужні сири у лютому надходили з Польщі (41%), Німеччини (13%), Франції (12%), Нідерландів (11%), Італії (8%) та з інших краін (15%).