Переробка м'яса в Україні зросла: як змінились обсяги та ціни

11 лютого 2025, 08:41 408

М’ясопереробні підприємства України у 2024 році наростили закупівлю сільськогосподарських тварин на 11,5% порівняно з 2023 роком. Загальний обсяг закупівель склав 2,107 млн т.

Про це пише «Інтерфакс-Україна» з посиланням на дані Держстату.

За підсумками року підприємства збільшили обсяги переробки власного виробництва на 5,4%, що становить 1,654 млн т.

Найбільший приріст показали промислові підприємства, які спеціалізуються на тваринництві. Вони наростили постачання тварин на 43,1% — до 444,2 тис. т. Водночас домогосподарства, навпаки, скоротили постачання худоби на 18,6% — до 8,3 тис. т.

У загальній структурі закупівель м’ясопереробних підприємств у 2024 році основну частку склала свинина — 65,7%. Яловичина та м’ясо птиці мали приблизно рівні частки — 16,5% і 16% відповідно.

При цьому показники закупівель за видами м’яса значно змінилися:

  • закупівля м'яса птиці зросла вчетверо — до 72,6 тис. т;
  • закупівля свинини збільшилася на 38,1% — до 305 тис. т;
  • закупівля яловичини скоротилася на 8,7% — до 74,3 тис. т.

Повідомляється, що протягом 2024 року ціни на м’ясо зазнали змін:

  • яловичина подорожчала на 11,2% — середня вартість склала 53,44 грн/кг;
  • свинина подешевшала на 20% — до 48,86 грн/кг;
  • м'ясо птиці залишилося на рівні попереднього року — 38,51 грн/кг.

Основними регіонами, що постачали тварин живою вагою на переробку, стали Вінницька — 640,74 тис. т, Черкаська — 384,85 тис. т і Дніпропетровська області — 342,91 тис. т.