В України з’являється конкурент на ринку замороженої малини

08 березня 2023, 12:45 4937

Марокко стрімко наближається за обсягом експорту замороженої малини до України, яка перебуває на третьому місці у світі після Сербії та Польщі.

Про це повідомляють аналітики EastFruit.

Зазначається, що у 2022 році експорт замороженої малини з Марокко зріс удвічі й досяг рекордних 16,7 тис. т. При цьому лише два роки тому експорт замороженої малини з цієї країни не перевищував 3,6 тис. т. Тобто за два роки марокканські виробники плодоовочевого заморожування змогли наростити експорт у 4,6 раза, або на 13 тис. т. У вартісному вимірі експорт замороженої малини з Марокко за рік збільшився у 2,7 раза і досяг $60 млн.

«Марокко — це унікальний приклад моделі розвитку експорту ягідних культур. Від самого початку, користуючись кліматичними перевагами, країна орієнтувалася на експорт продукції з високою доданою вартістю. Нагадаю, що в плодоовочевому бізнесі додавання вартості досягається шляхом продажу свіжої продукції високої якості, а не її переробки — на переробку, як правило, відправляється значно дешевша продукція. Однак у міру розширення виробництва свіжої малини та інших ягід для експорту переважно до країн ЄС у свіжому вигляді виникла можливість для розвитку заморожування ягід, що і було реалізовано. Тепер обидва ці сегменти розвиваються динамічно і доволі гармонійно, доповнюючи один одного», — говорить економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Водночас у 2022 році експорт свіжої малини та ожини з Марокко теж оновив рекордні показники і досяг 56,2 тис. т, збільшившись на 36% за рік. Виручка від експорту свіжої малини перевищує виручку від заморожених ягід вп’ятеро і сягає $307 млн. До речі, експорт свіжої малини приносить Марокко більше грошей, ніж експорт будь-яких інших фруктів. Для порівняння — Україна взагалі не експортує свіжу малину, хоча і знаходиться прямо на кордоні з Євросоюзом, фокусуючись виключно на низькомаржинальному сегменті заморожених ягід.

Основні обсяги свіжої та замороженої малини марокканського виробництва постачаються на ринки країн ЄС, передусім до Німеччини. Однак 2022 року географія експорту заморожених ягід із Марокко різко розширилася. До списку країн-імпортерів увійшли ОАЕ, Бразилія, Туніс, ПАР, Хорватія, Канада, Катар, Бахрейн та Саудівська Аравія.