Частка Китаю у світовому вирощуванні полуниці (суниці садової) зросла до 35%.
Про це на міжнародному конгресі розповів представник великого експортера ягід компанії Twinkle Star Berry Хуан Чжан, пише FreshPlaza.
«У Китаї полуниця стала одним із найважливіших фруктів. Хоча її вирощування було запроваджено лише в 1915 році й по-справжньому набрало обертів у 1990-х роках, зараз у Китаї 140 тис. га під полуницею — близько 35% світової площі», — зазначив він, додавши, що урожай ягоди становить майже 4 млн т на рік.
Фахівець зауважив, що більшість сортів є японськими або корейськими і характеризуються солодким м'яким смаком, ідеальним для місцевого споживання. Для європейських сортів він бачить менший потенціал у Китаї через відмінності в смакових уподобаннях.
«Щодо сортів, то переважають ті, врожай яких збирають з листопада по травень. Сорти, що плодоносять цілий рік, існують, але здебільшого для переробної промисловості. Експерименти з їх використанням для споживання у свіжому вигляді є обмеженими. Нові райони вирощування також з'являються у високогірних місцевостях, щоб забезпечити наявність свіжої полуниці влітку», — додав Хуан Чжан.
Він зазначив, що експорт ягоди обмежений. Продукція в основному призначена для внутрішнього ринку Китаю.
«Але є можливості для експорту до Південно-Східної Азії, Близького Сходу та росії, — зазначає Хуан Чжан. — Однак головними викликами є висока вартість робочої сили, зміна клімату, неоднакова якість посадкового матеріалу, стандарти безпеки харчових продуктів і відсутність сильних приватних брендів. Водночас, завдяки подальшій професіоналізації та інтеграції у більш широкий асортимент ягід, сектор вирощування полуниці в Китаї може далі розвиватися на міжнародному рівні», — резюмував експерт.