Сезон черешні: весняні цінові прогнози не справдились

03 серпня 2022, 15:32 2848

Підприємство «Уманська фруктова компанія» завершило сезон збору черешні. Урожай цього року склав 116 т ягід.

Про це говориться у повідомленні компанії на сторінці у Facebook.

«Більшу частину було реалізовано через мережі супермаркетів. Якість черешні цього року була набагато кращою, ніж минулого, проте розмір самої ягоди ми очікували більший. Через спеку черешня достигала швидко і не встигала набирати необхідного розміру. Так, середній розмір черешні цьогорічного збору різних сортів склав 28-30 та 30-32 мм. Варто додати, що пізній сорт дав певний відсоток якісної черешні розміром 32-34 мм», — розповідає керівниця проєкту Оксана Гордій.

Реалізація цього року була непростою. 

«По-перше, не було весняних приморозків, тому черешня вродила, як кажуть, у «кожної бабусі». Пропозиція була велика. По-друге, експортувати черешню було складно, оскільки на кордоні машини стояли по кілька діб. Тому весь урожай залишився в Україні», — підкреслила вона. 

Оксана Гордій каже, що весняні прогнози на високу ціну черешні в Україні у зв‘язку з відсутністю мелітопольської не справдились.

«На загальну ціну тисли кілька факторів — як низька купівельна спроможність українців, так і велика кількість імпортованої з сусідньої Молдови черешні. На ціну саме нашої черешні додатково вплинули ще два фактори. По-перше, через спеку черешня швидко достигала, і наші середньопізні сорти були у продажу раніше, ніж минулого сезону, і потрапили на ринок у низьку ціну. Тоді як минулими роками ми стартували, коли черешня в Україні майже закінчилася. Орім того, деякі господарства притримали черешню в холодильниках в очікуванні підвищення ціни і створили додаткову конкуренцію пізнім сортам», — каже вона. — На тлі отримання більшого врожаю реалізація залишилась на рівні минулого року. Але, зважаючи на загальну ситуацію в Україні, ми повинні дякувати за отриманий результат».