Зерновий коридор: рух понад 200 суден заблоковано

31 жовтня 2022, 09:16 1990

Рух 218 суден, які беруть участь у «зерновій ініціативі», фактично заблокований у зв’язку з тим, що українська сторона станом на 30 жовтня не має дозволів від Спільного координаційного центру на проходження безпечним коридором та проведення інспекцій.

Про це говориться у повідомленні Міністерства інфраструктури України.

З них:

  • 95 завантажених суден, які вже вийшли з українських портів та очікують на інспекцію для відправлення до кінцевого споживача;
  • 101 судно очікує інспекції на вхід до українських портів;
  • 22 завантажених судна чекають на вихід з українських портів.

«Українська сторона не зупиняла рух вантажів через зерновий коридор, навіть попри російські воєнні атаки на портову та енергетичну інфраструктуру. Також було зафіксовано 15 випадків приближення російських БПЛА та літаків на заборонену дистанцію до цивільних суден, що беруть участь у ініціативі», — додали у міністерстві.

Підкреслюється, що фактична блокада зернового коридору з боку російської федерації розпочалася ще у вересні. Це проявлялось у штучному затягуванні та зменшенні кількості інспекцій, що призвело до створенні черги у 176 суден з 2,1 млн агропродукції на борту.

«Хочемо підкреслити, що з моменту виходу першого судна вдалося експортувати більше 9 млн т продовольства, з них більше 5 млн т — до країн Африки та Азії. В межах Всесвітньої Продовольчої Програми під егідою ООН до країн, що перебувають на межі голоду, було відправлено 190 тис. т української пшениці», — уточнили у Мінінфраструктури.