В експорті очкується скорочення частки рафінованої олії

09 грудня 2022, 09:50 1933

З відкриттям зернового коридору і збільшенням відвантаження соняшникової олії наливом з глибоководних портів на більш віддалені ринки, що традиційно імпортують нерафінований продукт, частка в експорті рафінованої продукції в сезоні-2022/23 може скоротитися. Проте, враховуючи подальше здорожчання енергоносіїв, очікується стабільно високий попит з боку традиційних покупців рафінованої олії.

Про це повідомляють аналітики ІА «АПК-Інформ».

У своєму прогнозі вони відмічають, що значно наростити виробництво даного продукту на українських підприємствах або хоча б утримати на середньостатистичному за кілька сезонів рівні наразі не дозволяє криза в енергетичному секторі України. Навіть за умови покращення ситуації найближчим часом ліміти на використання електроенергії на промислових підприємствах продовжать діяти. Крім того, зберігається загроза повторних ракетних обстрілів критичної інфраструктури країни.

Знаходячись у досить складних умовах, переробний сектор доволі обмежений щодо конкуренції на сировинному ринку з експортерами олійної. З початку нового сезону фіксується подальший приріст експорту до ЄС насіння соняшнику, що в результаті також досить суттєво вплине на загальний обсяг виробництва та експорту соняшникової олії в Україні.

Таким чином, серед ключових факторів, які впливатимуть на ринок рафінованої соняшникової олії, експерти виділяють рентабельність виробництва даної продукції, ситуацію в енергетичному секторі, темпи та обсяги експорту соняшнику, а також подальшу роботу зернового коридору.