Українське борошно та крупи не несуть загрози європейському ринку

05 липня 2024, 17:25 941

Українські виробники борошна та круп абсолютно не несуть загрози європейському харчопрому. Експорт борошномельної продукції за минулий маркетинговий рік до ЄС склав трохи більше 80 тис. т. Це менше 1% від загального обсягу торгівлі цими товарами.

Про це повідомив директор Спілки борошномелів України Родіон Рибчинський під час польсько-української дискусії «Український агросектор в ЄС: пошук компромісів та досвід Польщі».

propData.content.image
Родіон Рибчинський, директор Спілки борошномелів України

Для українських виробників європейський ринок є ситуативним, тому що традиційно ми експортували до країн Близького Сходу та Африки. Через воєнну агресію не можемо повернутися зараз на ці ринки, тож той невеликий обсяг експорту до Європи є певною мірою рятувальним. Важливо, що якість української продукції повністю задовольняє європейських споживачів, і побоювань п’ятирічної давнини сьогодні вже немає.

Для подальшої співпраці українським переробникам слід відповідати технічним регламентам, безпековим нормам із забезпечення якості, прослідковуваності на кожному етапі виробництва. 

«Не скажу, що ми готові на 100% вже зараз, але ми готові цей шлях пройти, зокрема за допомогою наших польських колег, які проторували його 20 років тому. Зараз ми домовляємося про спільні семінари, на яких вони презентуватимуть цей досвід. Точок дотику в нас набагато більше, ніж викликів», — додав Родіон Рибчинський. 


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua