Топ-6 покупців української агропродукції в Азії

02 квітня 2023, 08:35 3815

Оборот зовнішньої торгівлі агропродовольчою продукцією між Україною та країнами Азії за підсумками 2022 року становив $8,6 млрд — на 43% менше максимального показника 2021 року в $15,2 млрд.

Про це повідомляє ННЦ «Інститут аграрної економіки».

В цілому торік вітчизняний аграрний експорт (‑$6,33 млрд) знизився в абсолютних цифрах набагато помітніше, ніж імпорт (‑$296 млн), тому позитивне для України сальдо торгівлі з країнами Азії скоротилось фактично вдвічі — до $6,1 млрд.

Як зазначається, головними покупцями вітчизняної агропродовольчої продукції в азійському регіоні 2022 року стали Туреччина, Китай, Індія, Саудівська Аравія, Ізраїль та Ірак. Сумарно на ці країни припало 78% вартості вітчизняних продажів у цю частину світу. Експорт до всіх цих держав, за винятком Туреччини, зменшився.

«Основними постачальниками сільськогосподарської сировини і продовольства з Азії до України минулого року були Туреччина, Китай, Індонезія та Індія, спільна частка яких склала 4/5 у вартості наших закупівель у цьому регіоні», — додають у відомстві. 

Водночас Азія продовжує концентруватись на придбанні традиційних в експорті товарних груп української продукції — зерна ($3,07 млрд), олій та жирів ($2,42 млрд), олійних культур ($616 млн), залишків харчової промисловості ($455 млн), м’ясних продуктів ($385 млн).

Акцент в імпорті з азійських держав Україна робить на продуктах, що не виробляються або недостатньо виробляються в країні: різні фрукти — переважно цитрусові та виноград, а також пальмова олія, овочі, насіння соняшнику, кава, чай і прянощі.

«Незважаючи на різке зменшення обсягів торгівлі продовольством між сторонами, викликане блокуванням морських портів та воєнними діями, типова структура експорту та імпорту для України все одно зберігається, а країни Азії, за умов використання всіх логістичних можливостей, залишаться серед найбільш пріоритетних регіональних ринків збуту вітчизняної сільськогосподарської продукції і поточного року», — вважають експерти інституту.