Страйк на кордоні. Польські перевізники підтримали українських (ОНОВЛЕНО)

06 вересня 2022, 14:00 2617

Польські перевізники приєднались українських колег і оголосили страйк, вимагаючи налагодження цілодобового фітосанітарного і ветеринарного контролю на польсько-українському кордоні.

Про це повідомив заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм. 

«На польському пункті пропуску «Дорогуськ» водії вантажівок перекрили трасу, щогодини пропускають по 2 автівки — 1 з товаром і 1 порожню. Польські водії висунули три вимоги: пришвидшити фітосанітарний та ветеринарний контроль та перевести службу на цілодобовий режим роботи», — зазначає Мустафа Найєм.

Він додає, що до війни контроль проходили до 80 вантажівок на добу, а останніми днями — від 12 до 25. 

«Якщо є об’єктивні причини такого уповільнення роботи, то ми готові зробити від себе усе залежне для прискорення процесу і збільшення пропускної здатності пункту пропуску. Але разом із тим ми чекаємо і від усіх служб з польського боку такого ж поступу. Ми вже неодноразово пропонували винести це оформлення за межі пункту пропуску, дати своїх фахівців, організувати перевірку на нашому боці. Ми готові були пристати на варіант колег із Польщі. Але ні. Наші західні сусіди вдавали, що нічого не коїться, і щодня перевіряли все менше і менше автівок», — повідомляє заступник міністра інфраструктури. 

Він наголосив, що вкрай важливо, щоб  українські товари виїздили на продаж з України якомога швидше, для цього перевізники повинні перетинати кордон у нормальні строки. 

«Коли вони чекають по 7-10 днів у черзі, то щодня втрачають приблизно 400 євро на кожній автівці. За тиждень, проведений у черзі, перевізник втрачає не просто гроші, а й будь-який сенс працювати взагалі. І саме проблему багатоденного простою перевізників на в’їзді в Польщу має вирішити налагодження цілодобового фітосанітарного і ветеринарного контролю.  Саме те, чого вимагають і польські перевізники на своєму страйку», — зазначає Мустафа Найєм. 


ОНОВЛЕНО

Заступник міністра інфраструктури України повідомив, що є домовленість щодо відкриття ще одного пунтку пропуску, який тимчасово буде використовуватися для виїзду порожнього вантажного транспорту.

«Щодо ситуації на польсько-українському кордоні. Досягнута попередня домовленість щодо відкриття ще одного пунтку пропуску, який тимчасово буде використовуватися для виїзду порожнього вантажного транспорту. Додаткова інформація щодо розташування пункту пропуску та термінів запуску буде надана після узгодження технічних деталей», — написав Мустафа Найєм.