Щоб українське зерно було на світових ринках, необхідно здешевити логістику

15 вересня 2022, 13:50 2721

Джерело фото: AgroPortal.ua

Сьогодні 30% ціни зерна складає вартість логістики. Тому вкрай важливо напрацювати оптимальні рішення з її зменшення. Від цього залежить майбутня посівна кампанія в Україні.

Про це заявив президент Української зернової асоціації Микола Горбачьов під час Agro&Food Security Forum, який проходить у Варшаві за організації «Співтовариства виробників і споживачів бобових України» та агенції «УкрАгроКонсалт». 

«Україна є одним із найбільших виробників і експортерів зернових: минулого року було вироблено 100 млн т. Експорт міг би досягти 70 млн т, але цього не сталося через російську агресією. Тому ми маємо шукати нові можливості експорту зернових. Одна з них — експорт через кордони сусідніх країн, зокрема Польщі», — зазначив Микола Горбачьов.

За його словами, з самого початку війни в Україні зернові експортували залізницею та автотранспортом, але це були незначні обсяги. Але вже в серпні досягнули показника експорту зернових майже в 3 млн т. 

«Сьогодні 15% зернових вивозиться з України автотранспортом. Уряди двох країн роблять усе, що можуть, для збільшення масштабу перевезень зернових», — відмітив Микола Горбачьов.


Наталія Помянська, AgroPortal.ua