Ризики з переробки яблук ляжуть на виробників сировини

17 серпня 2022, 08:30 3072

Оскільки ринок яблучного концентрату є низькомаржинальним, а українські експортери цього продукту мають доволі великі ризики у вигляді високої вартості логістики та складнощів з експортом, всі ризики переробники намагатимуться перекласти на виробників сировини.

Про це розповів керівник аналітичного напряму проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Євген Кузін під час онлайн-конференції «Яблучні прогнози 2022».

«Українським виробникам яблучного концентрату доведеться працювати на спотовому ринку, оскільки довгострокові контракти на постачання з країною, де йде війна, знайти складно. До того ж в Україні, з огляду на падіння якості товарного яблука, очікується велика пропозиція для переробки. Це значить, що ціни на яблуко для переробки можуть бути нижчими за минулорічні. Принаймні поки причин для росту цін на сировину на українському ринку немає», — зазначає Євген Кузін.

За його словами, загалом на світовому ринку промислове яблуко і яблучний концентрат мають позитивний фактор — зменшення їх виробництва у Китаї та США. 

«На ринку ми спостерігатимемо нестачу яблучного концентрату, і вона посилиться, якщо внаслідок кризи відносин США і Китаю будуть введені торговельні обмеження, оскільки більша частина світового ринку яблучного концентрату — це торгівля між цими двома країнами», — розповідає Євген Кузін.

Він додає, що попит на яблучний концентрат буде зростати, але всі кризи, які б’ють по світовій торгівлі, залишаться актуальними. 


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua