Проблеми з яблуками у Китаї — шанс для українських експортерів

13 серпня 2022, 11:29 3938

Ситуація з виробництвом яблук у Китаї цього року буде близькою до катастрофічної.

За даними WAPA, виробництво яблук у Китаї у сезоні-2022/23 становитиме лише 36 млн т, що на 20% нижче, ніж минулого року, повідомляє EastFruit.

Як зазначається, це один із найнижчих показників виробництва яблук у Китаї як мінімум за останнє десятиліття, протягом якого врожай лише одного разу був нижчим від цього рівня (32 млн т у 2018 р.).

Головною причиною яблучної катастрофи в Китаї стали погодні умови, з якими місцевим фермерам довелося боротися ще з літа минулого року, і схоже, що безуспішно. До того ж ціни на яблуко в Китаї протягом останніх двох сезонів були невисокими, що пригальмувало темпи оновлення яблуневих садів у країні.

«В результаті китайська яблучна катастрофа може вже незабаром призвести до серйозних змін не лише регіонального, а й світового ринку свіжих яблук та яблучного концентрату», — вважають експерти.

Так, загалом погана якість яблук цього сезону в Китаї не лише сильно обмежуватиме можливості китайського експорту, а й, цілком можливо, створить непогані можливості для нарощування імпорту. Крім того, зниження експорту з Китаю призведе до зростання попиту на яблука з інших країн-постачальників на тих ринках, де позиції КНР були досить активними (країни Південно-Східної та Південної Азії).

Більш неоднозначною може стати ситуація на світовому ринку концентрату. У поточному сезоні, зважаючи на падіння якості плодів, на виробництво концентрату в Китаї може відправитися більше яблук, ніж раніше. Водночас цього обсягу все одно може не вистачити через серйозне падіння загального виробництва, і експорт концентрату з КНР може знизитися в сезоні-2022/23.

«Китай — це ключовий постачальник яблучного концентрату на ринок США, світового лідера з імпорту цієї продукції. Синхронне падіння виробництва яблук у Китаї та США, а також відновлення ринку яблучного концентрату в останніх створить дуже привабливі можливості для постачальників цієї продукції з інших країн, таких як Туреччина, Польща, Україна тощо, тим більше, частка яблук для переробки загалом у ЄС у новому сезоні буде досить низькою», — прогнозують фахівці.