Рада підтримала спрощення діяльності малих виноробів

09 серпня 2023, 17:10 1794

Депутати Верховної Ради схвалили у другому читанні законопроєкт N9030, який увідповіднює до міжнародних практик та сучасних трендів виробництво вина невеликими виноробними господарствами.

Про це повідомив один із авторів законопроєкту Данило Гетманцев.

«Нагадаю, що законопроєкт розроблено з метою приведення національного законодавства у відповідність до міжнародних практик та сучасних трендів розвитку виноробної галузі» — відзначив Данило Гетманцев.

Крім того, прийнятий закон усуне необґрунтовані адміністративні бар’єри для діяльності суб’єктів господарювання, що займаються виробництвом вин виноградних, вин плодово-ягідних та/або напоїв медових, та створить сприятливі умови для розвитку малих виробництв виноробної продукції в Україні.

«Ініціатива допоможе створити економічні стимули для розвитку малого виноробства і збільшити кількість малих виробництв виноробної продукції, а також забезпечить відкриття нових виробництв та створення нових робочих місць і підвищення зайнятості, а також збільшення бюджетних надходжень», — йдеться в повідомленні.

  • Ухвалений документ насамперед скасовує необхідність отримання малими господарствами ліцензії на провадження діяльності з виробництва алкогольних напоїв. Натомість створюється Реєстр малих виробництв виноробної продукції.
  • Виробникам дозволяється робити вино не лише зі своєї сировини, а й закуповувати сировину для виробництва. Обов'язкова вимога — куплена сировина має бути українською.
  • Спрощується процедура звітності: її потрібно подавати не раз на місяць, а раз на рік. Водночас запроваджуються штрафи за маніпуляції зі звітністю.
  • Скасовується норма з розливу вина лише у скляну тару. Тепер вино можна розливати в алюмінієві банки та кеги.