Названо продукти харчування, які мають потенціал до здешевлення

11 жовтня 2023, 09:55 1532

Середні споживчі ціни на продукти харчування продовжили зниження у вересні 2023 року. Втім, минулого місяця воно склало лише 0,6%, тоді як у серпні становило 3,9%, а у липні — 2,1% проти попередніх місяців.

Про це говориться у повідомленні ННЦ «Інститут аграрної економіки».

Так, найбільш суттєво у вересні проти серпня знизились споживчі ціни на овочі (-9,7%) та фрукти (-5,1%). У серпні їх зниження складало відповідно 37,6% та 4,2%, а у липні — 18,2% та 1,3%.

Також знизились ціни на олію соняшникову (-1,6%), хліб і хлібопродукти (-0,6%), рибу та продукти з риби (-0,4%).

На рівні серпня залишились ціни на макаронні вироби.

Найбільше зростання рівня споживчих цін у вересні зафіксоване на яйця. Після зниження, яке тривало з квітня цього року, у вересні ціни на яйця курячі зросли проти попереднього місяця на 12,3%.

Також зросли ціни на масло (+1,3%), цукор (+1,2%), м’ясо та м’ясопродукти (+1,1%), молоко і хліб (+0,5%), сир і м’який сир (+0,4%).

За оцінками науковців, у наступні місяці потенціал для зниження споживчих цін на продукти харчування залишається за окремими видами круп, плодоовочевою продукцією та цукром, оскільки збирання пізніх культур продовжується, а сезон цукроваріння лише розпочинається.