Матеріальні ресурси, кредити, ринки збуту: чого потребують постраждалі фермери

27 вересня 2023, 17:10 1085

Малі сільгоспвиробники на прикордонних і окупованих територіях мають низку виробничих та фінансових проблем.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Всеукраїнською Аграрною Радою (ВАР) за підтримки Програми USAID із аграрного і сільського розвитку (АГРО) в межах проєкту «Підтримка агро-ММСП, які постраждали від активних бойових дій або тимчасової окупації рф».

«Щодо виробничих проблем, домогосподарства, що брали участь в опитуванні, зазначили на першому місці нестачу матеріальних ресурсів (ПММ, ЗЗР, насіння) – 20% опитаних. Знищена чи викрадена техніка — у 16% господарств. Нестачу коштів на проведення діяльності та відсутність працівників зазначили по 13% господарств», — говориться у повідомленні USAID.

Серед виробничих проблем учасники відмітили також: відсутність банківських кредитів — 11% господарств, відсутність ринків збуту — 10% господарств, знищені виробничі приміщення — 9% господарств, відсутні потужності для зберігання агропродукції — 8% господарств.

«На запитання про отримання кредитів 53% учасників відповіли, що банк відмовив їм у кредитуванні через знаходження підприємства в зоні бойових дій.

Для 51% учасників кредитування має велике значення для поповнення обігових коштів, придбання витратних матеріалів для продовження діяльності підприємства. Для такої ж кількості опитуваних — 51% — саме можливість фінансової допомоги, пільгових кредитів або грантової підтримки необхідні для відновлення та продовження діяльності підприємств. Це першочергова потреба», — додали в USAID.

Серед інших потреб для відновлення діяльності підприємств аграрії вказали припинення бойових дій — 38%, розмінування сільгоспземель — 30% опитуваних, 19% зазначили необхідність матеріальних ресурсів, 13% учасників наголосили на необхідності збільшення внутрішніх цін на продукцію.

Також для 8% учасників важливе вирішення проблем зі старими кредитами (реструктуризація, пролонгація, відстрочка сплати), по 5% учасників сказали про звільнення від податкових перевірок і податкові пільги та про необхідність кваліфікованих виробників.

Опитування здійснювалося в період з 4 вересня по 14 вересня 2023 року. В ньому взяли участь 63 постраждалих від бойових дій або тимчасової окупації агро-ММСП. Земельний банк опитаних — 123 тис. га.