Громада на Франківщині отримала обладнання для сортування лохини

22 липня 2024, 18:00 791

П’ядицька громада в Івано-Франківській області днями отримала обладнання для сортування та зберігання у спеціальній холодильній камері органічної лохини.

Як повідомляють в USAID, створення умов для зберігання зібраної продукції стало для комунального підприємства «Добробут Захід», яке вирощує органічну лохину, наступним етапом у реалізації проєкту «П’ядицькі культури». 

Зазначається, громада власними силами облаштувала спеціальний майданчик для встановлення модульного будиночка з холодильно-компресорним обладнанням від Програми USAID DOBRE, встановила крите приміщення для монтажу сортувальної лінії та камери швидкого охолодження ягід і виконала всі роботи з підключення до електромережі.

В організації уточнили, що вартість обладнання складає понад 1,2 млн грн. 

«Холодильне обладнання, яке ми отримали від Програми USAID DOBRE, вкрай потрібне нам для зберігання врожаю лохини, — зазначив староста села Мала Кам’янка Микола Гришук. — Адже щодня ми збираємо сотні кілограмів ягоди, які не завжди вдається одразу ж реалізувати. Що важливо, камера досить довго зберігає низьку температуру, тому відключення електроенергії суттєво не впливають на якість лохини. Втім, у майбутньому плануємо встановити тут сонячні панелі, які би забезпечували безперебійне живлення холодильного обладнання».