Експорт ріпаку з України сповільнився

25 вересня 2024, 15:31 213

Україна, згідно з оперативними даними, від початку сезону-2024/25 (липень 22 вересня) збільшила експорт ріпаку до Євросоюзу до 1,5 млн т.

Як повідомляє «АПК-Інформ», це на 27% перевищує показник за аналогічний період минулого сезону і зумовлено високим попитом європейських імпортерів через недобір власного врожаю даної олійної у 2024 році.

За даними Єврокомісії, приріст імпорту ріпаку в ЄС за підсумками 2,5 місяця нового сезону становив до 40%. На українську олійну припало до 59% у загальному імпорті даної культури Євросоюзом проти 49% за цей же період у попередньому МР.

В «АПК-Інформ» зазначають, що, крім збільшення закупівлі Євросоюзом українського ріпаку, запаси якого досить швидко вичерпуються через скорочення виробництва в п.р., відбувається збільшення імпорту і австралійської каноли, на яку припала третина імпортованої олійної проти 24% сезоном раніше.

Однак у вересні темпи відвантаження ріпаку з України до країн Євросоюзу знизилися. Так, за 22 дні поточного місяця було відвантажено близько 414 тис. т, що на 50% поступається показнику за аналогічний період серпня п.р. та приблизно на 3% — показнику вересня 2023 року.

«Серед причин зниження темпів торгівлі — скорочення попиту, оскільки більшість компаній завершують активний сезон, продовжуючи відвантажувати сировину за вже укладеними угодами. Крім того, через високий експорт вільні запаси ріпаку в Україні помітно скоротилися, і багато аграріїв мають намір притримати продаж сировини, розраховуючи реалізувати деякі обсяги пізніше за більш привабливими цінами», — розповідають аналітики «АПК-Інформ».

Станом на 22 вересня загальний експорт ріпаку з України досяг 1,6 млн т, що на 13% перевищує показник за аналогічний період минулого сезону.

Зазначається, що сівба озимого ріпаку в Україні просувається досить повільно через дефіцит вологи, і хоча темпи за останній тиждень дещо прискорилися, станом на 23 вересня посівна площа під олійною все ще на 17% поступається показнику минулого року. Вересневі дощі недостатньо поповнили запаси вологи, що може спричинити подальше скорочення виробництва ріпаку в Україні у 2025 році.

Тенденції та перспективи ринку олійних України та країн Євросоюзу нового сезону-2024/25 будуть  обговорювати на ХХII Міжнародній конференції «Fat&Oil Industry-2024», яка відбудеться 30 жовтня в Києві.

Зареєструватись для участі в конференції можна на сайті «АПК-Інформ».