Експерти констатують зростання цін до Великодня на 50%

11 квітня 2021, 08:00 4127

Вартість головних продуктів до великоднього кошика у 2021 році зросла на 50%, порівняно з минулим роком.

За словами експертки з свинарства AVA Group Ольги Махно, на ціноутворення свинини впливає низка факторів. Традиційно  дорожчає м'ясо у періоди свят — пасхальних, травневих, новорічно-різдвяних, коли на нього найбільший попит, йдеться у повідомленні AVA Group.

Також важлива ціна кормів, які у структурі собівартості виробництва м«яса займають близько 70-80%. Крім того, у собівартість м'яса входять ціни на енергоносії, адже процес вирощування передбачає витрати електроенергії на кондиціонування, обігрів приміщень, роботу обладнання тощо. Вагомим фактором ціноутворення на м'ясо свиней є й ситуація на ринку живця — тобто, рівень закупівельних цін. Вони можуть коливатися, в свою чергу, через співвідношення попиту/пропозиції на ринку. Так, значне зниження закупівельних цін спричиняє ріст імпорту дешевого м'яса з країн західної Європи. Звичайно, така тенденція негативно позначається на економіці українського виробництва.

«Ще з осені 2020 року відбувся суттєвий ріст ринкових цін на сировину для кормовиробництва на фоні неврожаю та експорту: зернові (кукурудза, пшениця), соя та соняшник та продукти їх переробки (макухи та шроти) додали у вартості до 40%, валютна сировина до 10%. Відповідно це стало причиною суттєвого подорожчання кормів для птиці. Ціни на яйця зросли фактично вдвічі порівняно з минулим роком», — зазначає експерт з птахівництва AVA Group Олександр Шигаєв.

За підрахунками експертів AVA Group, святкування Великодня коштуватиме на 50% дорожче, ніж минулого року. Найдорожчими у святковому кошику цього року будуть м'ясні продукти.