Дефіциту цукру не буде, але ціни зростуть

28 вересня 2022, 13:27 5102

Українські аграрії та харчова промисловість повністю забезпечать населення цукром.

Про це розповів заступник директора «Інституту аграрної економіки» Микола Пугачов «Суспільному».

«Щодо цукру — цього року аграрії посіяли 180 тис. га цукрового буряку. Це близько чотирьох п’ятих від показника 2021 року. За прогнозами, буде зібрано близько 7,5-7,8 млн т цукрового буряку. З нього наші цукрові заводи зможуть виробити 1,1-1,15 млн т цукру. Цього цукру буде достатньо, щоб забезпечити українське населення. Наприклад, 2021 року спожито трохи більше 1 млн т цукру. Тобто буде вироблено більше, ніж спожито минулого року, плюс є перехідні запаси, які перевищують 300 тис. т», — розповів експерт.

Він додав, що для спиртової галузі цукру також вистачить. Однак ціна на цукор може зрости на 10-12%.

«У серпні минулого року в Бразилії сталася непередбачувана подія — заморозки. Виникли проблеми на світовому ринку цукру з сировиною — цукровою тростиною. І в світі почали зростати ціни на цукор. Буквально за рік вони зросли в усіх державах світу. В Україні цукор за темпами зростання цін став рекордсменом в 2021 році — на 61,5%.

До цього додаються проблеми, викликані війною. Це проблеми з логістичними витратами, підвищення цін на енергоносії та пальне. У собівартості виробництва цукру саме енергоносії та пальне становлять 60-70%. Тому ціни на цукор продовжили, нехай не такий стрімкий, але певний ріст. Але ми прогнозуємо, за умови макроекономічної стабільності, зростання цін на цукор протягом року не більше, ніж на 10-12%», — додав Пугачов.