Брак продовольчої пшениці буде цього року і, ймовірно, наступного

29 листопада 2023, 12:00 2433

Як в Україні, так і в Європі цьогоріч є суттєвий недобір продовольчої пшениці. Якщо в нас основна причина — це неможливість внесення достатньої кількості добрив, то в Європі — м’яка зима, і ці зими будуть такими й надалі. Тобто у пшениці не буде часу для того, щоб отримати закалку і показати якісний результат.

Про це під час форуму «Розвиток попри війну: зерно і переробка» розповів директор консалтингово-аналітичної компанії Barva Invest Юрій Гаврилюк.

propData.content.image
Юрій Гаврилюк, директор консалтингово-аналітичної компанії Barva Invest

Чи може Україна стати імпортером продовольчої пшениці? Це більше питання до переробників, але я спілкувався з представниками бізнесу, і вони говорять, що їм не настільки важливо отримувати високоякісну сировину. Може бути пшениця і гіршої якості, адже технології дозволяють домішувати сухий протеїн та білок, щоб вийти на певний рівень сировини. Питання в стабільності постачань на млини.

Аналітик зазначає, що в кінці серпня  на початку вересня до Barva Invest зверталися млини з проханням допомогти їм знайти продовольчу пшеницю. Вона була, але ціни на неї доходили до 6900 грн з ПДВ.

«До початку грудня ця закупівля покрита, а ось далі почнеться новий виток пошуку пшениці, а її особливо ніхто й не хоче продавати. Тому я гадаю, що ця проблема буде цього року, підозрюю, що і наступного. Тому логічно, щоб переробні компанії запроваджували систему регульованої співпраці: брали пшеницю, безкоштовно її зберігали, а потім домовлялися про ціну. Так вони принаймні розуміють, що їм не доведеться шукати на ринку цю пшеницю. Я бачу це як єдиний вихід у цих реаліях», — резюмує Юрій Гаврилюк.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua