Автоекспорт чекає відкриття нових пунктів та відміна перевірок

10 вересня 2022, 08:00 3201

Пропускна здатність пунктів, через які експортується українська агропродукція, фізично обмежена. Єдиним рішенням цієї проблеми стане зменшення кількості перевірок вантажів.

Таку думку висловив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час конференції «Ефективне управління агрокомпаніями» (LFM).

«Останніми місяцями обсяг експорту автомобільним транспортом постійно зростав, з квітня він збільшився з 100 тис. т до 130 тис. т в серпні. Але на подальше зростання вплинув страйк польських перевізників, які фактично закрили перехід на пункті пропуску «Дорогуськ», — зазначає Тарас Висоцький. 

За його словами, вже напрацьовані рішення щодо вирішення ситуації з чергами вантажівок на пунктах пропуску. Найближчим часом планується:

  • відкрити додаткові пункти пропуску виключно для проходження  порожніх вантажівок. 9 вересня вже відкрито пункт пропуску «Устилуг-Зосін». Ще планується відкрити два пункти, що дозволить послабити завантаженість на 20-30%;
  • зняти ветеринарно-санітарний контроль з усіх зернових, які йдуть транзитом та які прямують безпосередньо до ЄС для споживання;
  • зняти обов’язковий ветеринарно-санітарний контроль на всі види вантажів, зокрема корми тваринного походження, шроти, олії, ягоди, овочі;
  • зняти ветеринарний контроль на тваринницьку продукцію.

Заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм у своєму Telegram-каналі написав, що вже досягнуто домовленостей щодо відкриття на початку жовтня ще одного місця перетину кордону у Нижанковичах, Львівська область для тимчасового виїзду порожніх транспортних засобів, у тому числі бензовозів.


Наталія Помянська, AgroPortal.ua