Біоупаковку навчились робити з болотного бур’яну

19 січня 2019, 11:52 3746

Випускник Академії дизайну в Ейндховені Дон Кванінг пропонує використовувати ситник розлогий для виробництва екологічно чистої упаковки.

Отриманий матеріал здатен замінити пінопласт, картон та інші неткані матеріали, передає epochtimes.com.ua.

«Біоупаковка, створена з ситника розлогого, безпечна та легко утилізується. Я відділив м'якоть від волокон: з волокон ситника можна робити папір, гофрований картон, мотузки, неткані матеріали і текстиль, а м'якоть використовувати в якості спіненого матеріалу», — говорить Дон Кванінг.

Матеріал із м'якоті ситника схожий на пінопласт із тонких ниток, продовжує науковець.

«Рослинний піноматеріал легкий, ударостійкий, має ізоляційні властивості й не потребує будь-яких сполучних добавок. Зі спресованої рослинної м'якоті можна виготовляти і упаковку — ящики для зберігання різної продукції, і меблі — легкий листовий матеріал», — розповідає розробник.

Кванінг уточнив, що важливо те, що з одного і того ж матеріалу можна виготовляти різні речі.


Для довідки: ситник розлогий — швидкорослий бур'ян, якому подобаються водно-болотні угіддя: вологі лісові масиви, канави і луки. Щороку державне лісове господарство Нідерландів збирає тисячі кілограмів ситника розлогого і використовує як сировину для виробництва біогазу. На додачу, волокна болотного бур'яну покращують родючість сільськогосподарських ґрунтів зі значним вмістом піску.