Комбуча знижує рівень метану, що виділяється коровами

22 жовтня 2022, 16:00 3045

Дослідники з Нової Зеландії знайшли формулу препаратів на основі пробіотиків, що містяться в чайному грибі (комбучі) та дозволяють знизити рівень метану, який виробляють корови.

Про це повідомляє The New York Post.

Відзначається, що дане дослідження може допомогти новозеландським фермерам, оскільки уряд країни нещодавно запропонував оподатковувати викиди парникових газів у сільському господарстві.

Метан є парниковим газом, який сприяє глобальному потеплінню. За даними Каліфорнійського університету, велика рогата худоба є джерелом №1 сільськогосподарських викидів метану в усьому світі. Одна корова викидає близько 220 фунтів метану на рік. 

У Новій Зеландії поголів'я ВРХ в 10 млн перевищує кількість 5 млн людей, що там живуть. Майже половина викидів парникових газів у Новій Зеландії надходить від сільського господарства, а 88% валових викидів метану — від тваринництва.

Вчені-агрономи з Центру досліджень та розробок Fonterra Palmerston North використовували молочні культури для створення формули ферментації під назвою Kowbucha.

Згодовуючи коровам пробіотичну добавку, дослідники сподіваються в ході випробувань показати, що цей метод може допомогти скоротити викиди парникових газів від корів. Перше випробування ВРХ у науково-дослідному центрі Fonterra показало зниження викидів метану на 20%.

Дослідники кажуть, що фермери можуть годувати телят формулою Kowbucha та отримувати довгострокові результати.