Україні загрожує дефіцит тепличних овочів: названо причини

26 вересня 2022, 08:00 2280

Відпускні ціни на тепличні овочі минулого тижня стрімко зросли в Україні через холодну погоду, що примусило виробників почати опалювальний сезон.

Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

Так, тільки з початку тижня відпускні ціни на огірки зросли в середньому на 25%, і нині продаж цієї продукції здійснюється в діапазоні 45-55 грн/кг ($1,23-1,50/кг). Тепличні томати за тиждень подорожчали у середньому на 29%. Так, продажі в даному сегменті на сьогодні ведуться по 40-50 грн/кг ($1,09-1,37/кг).

За словами представників тепличних комбінатів, таке стрімке подорожчання тепличних овочів — це вимушений захід. З приходом холодів багато виробників почали обігрівати свої теплиці. Водночас слід зважати на те, що вітчизняним виробникам сьогодні дуже складно перейти на альтернативні види палива. Так, деякі українські стаціонарні тепличні комбінати за прикладом своїх європейських колег також відмовилися від зимового сезону тепличних овочів.

Також є частина виробників, підприємства яких знаходяться на окупованих територіях або були пошкоджені внаслідок активних бойових дій. Вони також цього сезону не зможуть продовжувати працювати в даному сегменті.

«Водночас, за словами трейдерів, розраховувати на імпорт у сегменті тепличних огірків і томатів також не доводиться, оскільки в основних країнах-виробниках тепличної продукції склалася аналогічна ситуація. На думку ключових гравців ринку, цього сезону в Україні цілком може виникнути дефіцит як тепличних томатів, так і огірків», — підсумували експерти.