Призупинка продажів якісної моркви позначилася на ціні

16 листопада 2022, 16:20 2345

Позитивні цінові тенденції встановилися на ринку моркви в Україні поточного тижня.

Про це повідомляє EastFruit.

За словами гравців ринку, зростанню цін сприяє помітне підвищення торговельної активності у сегменті цих коренеплодів. У той же час більшість господарств призупинили продаж моркви високої якості в очікуванні ще більшого зростання цін і заклали основний обсяг врожаю на зберігання. До реалізації вони пропонують лише надлишки, внаслідок чого пропозиція на ринку дещо обмежена.

Сьогодні українські фермери відвантажують якісну моркву по 15-20 грн/кг ($0,41-0,55/кг), що в середньому на 13% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня. Тенденція зростання цін спостерігається виключно у сегменті моркви високої якості, яку закуповують для закладення у сховища. Водночас продукцію, непридатну для тривалого зберігання, господарства пропонують від 10 грн/кг ($0,27/кг).

На сьогоднішній день морква в Україні вже коштує в середньому у 2,9 раза дорожче, ніж за аналогічний період минулого року. Таку різницю цін галузеві експерти пов'язують із різким зниженням виробництва цих коренеплодів у країні. За словами ключових гравців ринку, причиною стало суттєве скорочення площ під морквою, оскільки багато фермерів або істотно знизили свої плани з вирощування, або взагалі відмовилися від її виробництва у зв'язку з воєнними діями в основних регіонах вирощування даної культури.