Про це повідомив агроном-консультант Володимир Білко, повідомляє UkraineFood.org.
Фахівець підкреслив, що наразі є пропозиція по фіолетовій спаржі: європейці готові купувати її по 7-8 євро, а вирощується вона не складніше зеленої. Стосовно останньої — оптова ціна на спаржу була в районі 120-150 грн (близько 3,75-4,7 євро).
«Ціна поки що не залежить від сезону, та все ж, у кого буде надрання продукція, той зможе частково конкурувати по ціні з теплими країнами, такими як Чилі, Перу та Мексика. Ці країни є монополістами в зимовий час, адже експортують спаржу на місяць раніше», — зазначив експерт.
За його словами, в Україні більш ніж достатньо теплиць для вирощування спаржі. До того ж, культуру можна вирощувати практично органічною, без використання хімічних засобів захисту рослин, що робить її рентабельною та перспективною. Кроком вперед буде і переробка. Це може бути спаржевий порошок, консервація, морожена спаржа, сушка. За умов оптимізації технології це буде вигідно.
Володимир Білко додав, що умови для вирощування спаржі в Україні більш ніж задовільні.
«Українські ґрунти родючіші, не такі як у Нідерландах, Данії, Німеччині, адже у нас більше сонячних днів, тож період використання спаржевих плантацій буде не 8-10 років як у Європі, а може сягнути 15-20 років», — вважає агроном.
Загалом, вартість входження у бізнес достатньо дорога, тож швидких результатів чекати не варто. Потрібна кооперація виробників та дружні ринкові відносини, щоб не було демпінгування цін, а виробники спаржі були між собою друзями, а не конкурентами.