Ціни на збіжжя не компенсують затрати аграріїв на вирощений врожай

08 жовтня 2022, 12:10 3980

Нинішні закупівельні ціни не відповідають тим витратам, що були вкладені у виробництво та вирощування зернових.

Про це розповів директор Наукового парку Миколаївського національного аграрного університету (МНАУ) «Агроперспектива» Микола Карпенко, пише «Суспільне».

«Для аграріїв Миколаївщини проблема збуту зернових залишалась суттєвою до відкриття зернового коридору через порти Одеської області. Початок роботи коридору дозволив зекономити на доставці та не призвів до збільшення цін на пшеницю», — зазначає Микола Карпенко.

За його словами, сільгоспвиробники поспішали продати збіжжя 2021 року, оскільки треба було звільняти приміщення під новий урожай.

«У Науковому парку МНАУ пшениці залишалося небагато — майже 2 тис. т, ріпаку — приблизно 600 т. Поки не відкрили морський шлях, відвозили збіжжя в Рені. За доставку треба було заплатити 2 тис. грн/т», — додає Микола Карпенко.

Дохідну частину від реалізації збіжжя доводилось віддавати за доставку. «Якщо ячмінь, наприклад, купували по 4 тис. грн/т, то 2 тис. грн треба було віддати перевізникам. Тобто половина вартості — це витрати на перевезення, а як решту сплатити — податки, пальне, добрива?» — говорить Микола Карпенко.

Він підкреслив, що ціни на збіжжя 2022 року не компенсують затрати аграріїв на вирощений врожай.