В Україні почали зростати відпускні ціни на торішню ріпчасту цибулю після тривалого періоду стагнації.
Як повідомляють аналітики проєкту EastFruit, зростання цін у цьому сегменті, на думку гравців ринку, пов’язане з помітним скороченням пропозиції в умовах сезонного виснаження запасів цибулі в українських господарствах. При цьому торговельна активність на ринку цибулі трохи прискорилася, що також сприяє зростанню цін.
Так, сьогодні фермери пропонують цибулю в межах 12-18 грн/кг ($0,30-0,45/кг), що в середньому на 39% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня. Водночас вони зізнаються, що істотніше підвищити ціни їм поки що не вдається, оскільки покупці дедалі частіше залишаються незадоволені якістю пропонованої цибулі.
Зазначається, що наразі цибуля в Україні коштує в середньому на 64% дешевше, ніж у перших числах травня минулого року. Водночас виробники не впевнені, що їм вдасться й надалі підвищувати ціни на цю продукцію, оскільки якість цибулі у сховищах стрімко погіршується.