Агрономи спрогнозували вплив погоди на ефективність ЗЗР

29 січня 2024, 13:50 1097

За останні 10 років температура в світі зросла на 2°С. Здавалося б, що це некритично, однак відбувається розподіл температур за регіонами, кліматичні зони зміщуються (наприклад, на 200 км на північ перемістилася зона Степу), що суттєво впливає на сільське господарство.

Про це розповів керівник Агродепартаменту LNZ Group Олександр Хмелюк на конференції «Inter AgroLab: шлях до ефективного землеробства».

Він зазначив, що Україна сьогодні стає більш посушливою, а це тягне за собою низку негативних факторів, які можуть впливати на сільське господарство загалом і стан культур зокрема.

«Вплив зміни клімату спричиняє поширення все більшої кількості шкідливих об'єктів. За нашими прогнозами, найбільше на українських полях з'являтиметься комах і нематод, дещо менше — грибкових хвороб і бактерій, а ось бур'яни таких загроз не становитимуть», — розповів Олександр Хмелюк.

За його словами, вищезазначені зміни щодо активного поширення шкідливих об'єктів призведуть до застосування більшої кількості обробок ЗЗР аграріями, тож потрібно буде витрачати більше фінансових ресурсів.

Проте, каже експерт, вплив зміни клімату негативно відображається і на ефективності засобів захисту. Так, наприклад, зменшення кількості опадів згубно впливатеме на ґрунтові гербіциди та листові гербіциди на водній основі, дещо меншим буде вплив опадів на фунгіциди та інсектициди системної дії. А ось із підвищенням температури знижуватиметься ефективність листових гербіцидів на масляній основі та контактних фунгіцидів і інсектицидів.

Олександр Хмелюк  радить сільгоспвиробникам зважати на зміни клімату та обирати відповідну систему захисту проти кожного шкідливого об'єкту в окремій зоні вирощування культур.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua