Агроексперти розповіли, як підібрати гібриди за показником ФАО

27 листопада 2022, 15:56 2118

Для отримання високого врожаю зерна перед купівлею насіння необхідно враховувати багато чинників. Одним із основних факторів вибору є ФАО. За його допомогою можна обрати групу стиглості гібриду кукурудзи для кожного регіону з урахуванням розподілу за тривалістю вегетації та сумами середньодобових активних і ефективних температур, необхідних для повного дозрівання культури.

У агродепартаменті LNZ Group наголошують: чим менше значення ФАО, тим раніше рослини дозрівають і швидше віддають вологу. Це має велике значення при вирощуванні гібридів на зерно. Гібриди з пізнім ФАО мають вищий генетичний потенціал урожайності, ніж ранньостиглі, та дають кращий врожай. 

«Під час вибору гібридів за показником ФАО, потрібно враховувати суму активних температур конкретного регіону та потенціал поля. Наприклад, гібриди із меншим ФАО — UNI3510 (ФАО 220), UNI310 (ФАО 260) та UNI3410 (ФАО 290) — більш придатні до раннього посіву при нижчих за оптимальні температурах ґрунту. З високим ФАО обираємо переважно гібриди в зоні, де достатньо суми активних температур, а також запасу вологи в ґрунті — UNI3511/EXPB003 (ФАО 440), EXPM017 (ФАО 440)», — коментують агроексперти. 

Якщо ж обрати гібрид із зависоким ФАО, можна отримати недозапилення початку, а це призведе до недобору врожаю. При значних площах під гібридами з високим ФАО є ризик отримання врожаю із цих гібридів з вищою вологістю зерна, особливо у вологий рік, у порівнянні з гібридами з невисоким ФАО 

Тому оптимальним варіантом для господарств є використання гібридів із різними ФАО.