Про це в інтерв'ю виданню «Главком» розповіла начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко.
«У зв'язку із глобальним потеплінням у нас виноград поширився по всій території. Так от на Київщині йому каюк. Бо зараз він якраз у фазі розвитку, розпускання зав'язі, початку цвітіння, і він витримує температуру лише 0…-1. А у нас була і -2, і -3, і навіть -8 градусів (заморозки на грунті — При. ред.)», — говорить метеоролог.
Картопля, наприклад, ще має шанс відійти. Але, звичайно, це вже не буде той повноцінний врожай, який міг би бути, відзначає Тетяна Адаменко.
За її словами, краще вже заморозки в квітні, ніж в травні. «У квітні ще мало сходів теплолюбних культур. А зараз вже їх набагато більше. І такі зниження температури дуже шкідливі, а може, й згубні для сходів картоплі, ягід, тієї ж малини, полуниці. А про плодові вже й говорити складно», — пояснює вона.