У магазинах Великобританії з'явилися українські яблука

06 січня 2018, 10:43 6696

Українські яблука з'явилися на полицях ASDA — однієї з провідних роздрібних мереж Великобританії.

Переговори про постачання почалася ще 2 роки тому, повідомляє «Інфо-Шувар».

«Весь цей час ми вивчали особливості ринку Великобританії на постачаннях баштанних, дині, гарбуза. Не всі ці поставки були вдалими, саме на помилках ми і вчилися, іншого шляху, на жаль, не існує», — зазначив консультант з експорту ТОВ «Вінігретта» Максим Кулик.

На підготовку першої експортної партії пішло 2 місяці, адже вимоги у покупця були вельми специфічні. Крім сертифікату Global Gap, треба було виконати всі вимоги, прописані в специфікації продукту: калібр плодів 65+ з відхилення не більше 5 мм, забарвлення не менше ніж 50%, допуск по шлюбу і дефектів не більше 5%.

Досить жорсткі вимоги постачальник назвав і в специфікації до тарі: яблуко завантажувалося в нові дерев'яні або пластикові контейнери, в яких обов'язково додавалися сертифікати підтвердження безпеки.

Перед тим, як потрапити на полиці ASDA українське яблуко ще раз переупаковували в поліпропіленові пакети по 6 штук.

Головним викликом був тест на наявність пестицидів в незалежній лабораторії Великобританії і українські яблука виявилися повністю безпечними, а за якістю навіть краще польських.

На цей раз покупець вибрав сорт Роял Гала і це не було несподіванкою, тому що це один з найулюбленіших сортів жителів Великобританії. Непогані перспективи також є по сортам Голден Делішес і Гренні Сміт.

«Ми не фокусуємося на збільшенні поставок бо, по-перше, у нас ще не так вже й багато яблука, яке відповідає вимогам європейських покупців, по-друге, всі операційні процеси вимагають ретельного доопрацювання. Наприклад, на цей раз перепакування українського яблука відбувалася на складі покупця, а ми б хотіли те ж саме робити безпосередньо на місці завантаження, це суттєво б збільшило додану вартість продукції», — говорить Максим Кулик.