Скорняков: 2018 рік став найгіршим для східного кластера HarvEast

01 квітня 2019, 10:48 2400

Компанія HarvEast очікує збиток за результатами роботи в східному регіоні в 2018 р.

Про це повідомив генеральний директор HarvEast Дмитро Скорняков у інтерв'ю Agravery.com.

«2018 рік для наших східних активів, напевно, був гіршим за всю історію компанії, і найкращим — для Центральної і Північної частини країни. А у 2017-му все було навпаки — на Півдні були супер рекорди, а на Півночі і в Центрі була засуха», — розповів він.

За словами Скорнякова, збитки ще не до кінця порахували.

«…Буде збиток. І це вперше за весь час діяльності компанії на Донбасі, виключаючи перші рік-два, коли HarvEast тільки створювався. Минулоріч у нас був один дощ за півроку, я такого взагалі не пам'ятаю. І був він наприкінці червня — на початку липня, це трохи допомогло, але виключно соняшнику. Кукурудзу зрубали на силос, який вийшов найгірший за всю історію, що у нас був. Не збирали частину ріпаку, льон не зібрали. Перший раз, напевно, списано 15-20% ярових культур. Це дуже багато», — розповів гендиректор HarvEast.

Він пояснив, що купівля київського «Агро-Холдинг МС» минулого року була саме для мінімізації ризиків.

«Нам потрібно було купувати землю саме у Центральній Україні для того, щоб диверсифікувати ризики. Тому, маючи активи у різних регіонах, ми диверсифікуємо ці ризики. Нам потрібна стабільність», — поясни Скорняков.

Гендиректор HarvEast також додав, що цього року на сході збільшили площі під озимими.

«Якщо говорити про Донецький регіон, цього року маємо найбільшу кількість озимих. Одна з ключових відмінностей — вперше відсіяли дуже багато ріпаку и пшениці. Були дощі, тож ми сіяли скільки могли. Зараз вони однозначно кращі ніж у минулому році», — додав він.

Скорняков також уточнив, що у HarvEast цього року стандартно три основних культури: соняшник, пшениця, тепер ще кукурудза.

«Але, я порахував — у нас більше ніж 1% усього українського ріпаку. І це дуже багато», — підсумував він.


Для довідки: HarvEast — сільськогосподарський холдинг. Основні напрямки діяльності: рослинництво (вирощування пшениці, соняшнику, ячменю, багаторічних трав, кукурудзи) і молочне тваринництво. Холдинг HarvEast створений 10 березня 2011 року на базі сільськогосподарських активів ПАТ ММК ім. Ілліча. Акціонерами HarvEast Holding є група СКМ і група «Смарт-Холдинг».