Великого виробника шоколаду внесли до переліку спонсорів війни

18 січня 2024, 19:00 4144

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло до переліку міжнародних спонсорів війни виробника шоколаду та какао-продуктів Barry Callebaut, який займає близько 25% світового ринку.

Компанія продовжує утримувати в рф три фабрики та сплачувати податки до її бюджету, говориться у повідомленні НАЗК

«Після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну швейцарська компанія Barry Callebaut доставляла агресору шоколад під виглядом товарів першої необхідності. Вона також постачала свою продукцію російській кондитерській фабриці, шоколад якої входить до сухпайків армії рф», — пояснили у відомстві. 

Компанія виробляє товари під брендами Sicao та Chocovic, а також імпортує продукцію під брендами Callebaut, Cacao Barry, Carma, Mona Lisa, Bensdorp, Van Hauten, La Morella тощо. Кожен четвертий виріб із шоколаду та какао у світі виготовлено з продукції цієї компанії. 

Barry Callebaut працює в росії понад 15 років і має на її території три фабрики. У москві в бізнес-центрі Alcon навіть розташовується Академія Шоколаду Barry Callebaut, яка є другою за розмірами у компанії.

Дочірні та афільовані з Barry Callebaut компанії в росії (ТОВ «Барри Каллебаут НЛ Раша» та ТОВ «Барри Каллебаут Калининград») сплатили податків до бюджету агресора на понад $33,5 млн торік. 

Barry Callebaut продовжує бути активним учасником імпортно-експортних операцій з державою-терористом. 2023 року на ринок росії компанією було імпортовано товарів на суму понад  $94 млн, що більш ніж у 3 рази перевищує показники 2022 року.

«Barry Callebaut продовжує активно підтримувати економіку росії й, відповідно, спонсорувати агресію проти України. Жодних спроб засудити війну росії проти України від керівництва компанії не було», — підсумували у відомстві.